Els llegums són un producte tan variat com deliciós. Llenties, mongetes, cigrons, pèsols... a Catalunya tenim tota mena de llegums ideals per cuinar de qualsevol manera. Es poden fer saltats o guisats, com a plat principal o com a acompanyament. Però el més important a l'hora de menjar llegums és saber escollir-les bé. És millor comprar-los secs o envasats i cuits? Aquests són els avantatges i els inconvenients de cadascuna de les dues opcions.

Una decisió important

Quan pensem en llegums, el primer que ens ve al cap són els cigrons, les llenties i les mongetes. Però de llegums, a Catalunya, n'hi ha de tota mena. Els pèsols, per exemple, també ho són, malgrat que no ho tinguem present. També els fesols i les faves. Tots aquests llegums es poden comprar de dues maneres: secs o cuits. Els llegums secs són els que trobem a granel —tot i que també es venen envasats— i els cuits són els que trobem en pots envasats amb líquid. La diferència entre els secs i els cuits és que els secs s'han de posar en remull abans de cuinar i els cuits es poden coure directament. Per tant, sembla lògic pensar que els cuits són la millor opció, oi? No sempre.

llenties estofades costella porc pas000
Plat de llenties estofades amb costella de porc / Foto: Albert Vilas

Llegums secs

Els llegums secs tenen molts avantatges. En primer lloc, es poden comprar a granel. Això implica que se'n pot comprar la quantitat que es vulgui i sovint es pot escollir entre una varietat de llegums més gran. Les botigues que en venen a granel acostumen a tenir varietats que no trobem habitualment al mercat, especialment alguns llegums autòctons i d'altres importats de molt lluny. L'altre avantatge que tenen els llegums secs és que acostumen a ser més bons. La qualitat del producte sol ser més gran perquè l'aliment no s'ha manipulat a la cuina. A més, els llegums secs es poden guardar gairebé indefinidament —sempre que es faci de manera adequada— i també permeten controlar millor el punt de cocció. Per contra, el principal desavantatge és que s'han de posar en remull el dia abans. És a dir, que si el dissabte et vols fer uns cigrons, hi hauràs de pensar el divendres i posar-los en remull durant la nit. L'únic llegum sec que no requereix remull, especialment si es fa estofat, són les llenties.

Si hi ha una característica que et farà decantar per una o per l'altra, segurament serà el preu

Llegums cuits

Els llegums cuits són l'opció preferida de molta gent. Només cal comprar-los, cuinar-los i menjar-se'ls. Són una opció més ràpida i pràctica que els secs perquè estalvien temps, planificació i donen un resultat correcte. Igual que amb els llegums secs, els cuits també es venen envasats, però no se solen trobar a granel. N'hi ha de diverses qualitats —en funció de l'empresa que els envasi— i de vegades es venen amb altres ingredients combinats; cigrons amb espinacs, mongetes amb pastanaga... El principal desavantatge és que solen ser d'una qualitat inferior. No solen quedar tan cremosos i habitualment no provenen de petits productors.

Totes dues opcions són igual de correctes, però si hi ha una característica que et farà decantar per una o per l'altra, segurament serà el preu. Els llegums secs solen ser més barats perquè pel mateix preu se'n sol poder comprar més quantitat. Sempre dependrà de la marca i la botiga, però com que els llegums secs pesen menys perquè no tenen líquid, el preu per quilo sol condir més.

Segueix ElNacional.cat a WhatsApp, hi trobaràs tota l'actualitat, en un clic!