Quan parlem de menjar insectes, tots ens posem les mans al cap. Grills, formigues i escarabats en un plat? No, gràcies. Però el consum d'aquest tipus de productes cada cop és més habitual. En cap cas podem parlar d'un augment significatiu de plats d'insectes als restaurants, però sí que és cert que a poc a poc es van trencant algunes barreres. I per menjar insectes en un restaurant no cal anar gaire lluny: aquest és el reconegut restaurant de Barcelona que en serveix.
Fusió d'insectes i cuina catalana
La cuina catalana és plena de productes fantàstics que agraden a tothom: bacallà, pollastre, galeres, cireres, col... aliments que considerem normals i que no tenen res a veure amb els insectes. Però alguns dels plats típics de la cuina catalana també inclouen parts d'animals que, en altres cultures, els semblarien fastigosos. Sense anar més lluny, el cap i pota i tripa és literalment això, cap, pota i tripa. La freixura, un plat molt típic del Pallars i l'Alta Ribagorça, són pulmons i cor de xai. També és molt tradicional, tot i que no tan habitual, menjar-se el cap del corder. Però amb els insectes, la barrera cultural encara és molt forta. Sense una tradició ni un costum arrelats a la cultura del país, començar a consumir allò que mai havíem pensat que podríem menjar sona, d'entrada, estrany.
Lluny de ser fastigós, els insectes que serveixen són cruixents, salats i, si no estiguessin condimentats, serien gairebé insípids
Per trencar tabús, però, hi ha un restaurant de Barcelona que ja fa temps que serveix insectes en alguns dels seus plats. Lluny de ser fastigós, els insectes que serveixen són cruixents, salats i, si no estiguessin condimentats, serien gairebé insípids. Un insecte és com un arròs: té el gust del condiment que li posis. Però no se serveixen com a plat principal, sinó com a complement d'una altra elaboració.
Lliçons de cuina mexicana
El restaurant Oaxaca de Barcelona és un dels restaurants més reconeguts de cuina mexicana de la ciutat. A diferència de la cultura gastronòmica europea (un terme molt genèric i imprecís, però que serveix per englobar tot allò que considerem aliment a Occident), les gastronomies llatinoamericanes fan servir insectes a la cuina amb tota naturalitat. A Oaxaca, doncs, serveixen alguns plats que acompanyen amb insectes, com ara formigues. Les serveixen per acompanyar alguns dels extraordinaris tacos que elaboren al restaurant. Uns tacos que, durant el 4 mans que van dur a terme fa unes setmanes Joan Bagur, xef de l'Oaxaca, i Jordi Vilà, xef del restaurant Alkímia, combinaven sabors catalans amb tècniques mexicanes. Es pot fer un taco de pollastre rostit acompanyat amb formigues? Bagur i Vilà van demostrar que les gastronomies mexicana i catalana tenen més punts en comú del que sembla.