L'alvocat ho té tot: està de moda, és deliciós, nutritiu... i caríssim. Per això, cada vegada més persones busquen com conservar-lo millor i aprofitar fins a l'últim gram. És natural: un alvocat madur pot costar més de dos euros i pot fer-se malbé abans que parpellegis. Es fa malbé ràpidament, canvia de textura i passa de perfecte a immenjable en qüestió d'hores. Per això, una de les recerques més comunes pels amants dels alvocats no és tant receptes noves com el fet de saber com aconseguir conservar-los, sobretot una vegada obert.

L'error comú amb l'alvocat que pot afavorir l'aparició de bacteris

Entre els molts trucs que circulen en xarxes, un s'ha tornat especialment popular: guardar l'alvocat en un pot amb aigua perquè no es posi marró. Però atenció: aquesta pràctica, encara que visualment efectiva, pot convertir-se en un autèntic risc sanitari.

gil ndjouwou cueV oTVsic unsplash
Mig alvocat i el seu pinyol / Foto: Unsplash

La tècnica és senzilla: talles l'alvocat, el poses en un pot ple d'aigua i el deixes a la nevera. Així, en teoria, es manté fresc i verd més temps. Però segons Montse Meléndez, enginyera d'aliments, aquest costum pot afavorir el desenvolupament de bacteris perillosos com la Listèria monocytogenes o la salmonel·la. Per què? Perquè l'aigua estancada combinada amb la polpa de l'alvocat crea un entorn humit on els bacteris poden créixer i desenvolupar-se al seu aire. I si després consumeixes l'alvocat en cru, com gairebé sempre, el risc es multiplica. Així, amb aquest truc, aconseguim que l'aparença de la fruita sigui perfecta, però afegim un perill considerable.

Sí que hi ha solució

Descartat aquest truc que es va fer tan viral, no s'han de tirar per terra tots. N'hi ha que el resultat del qual és tant estètic com salubre. Aquí en van algunes d'aprovades per experts com, per exemple, el fet de deixar l'os: si només utilitzes una meitat, deixa l'os en l'altra. Ajuda al fet que s'oxidi menys. Cal tenir en compte l'opció del recipient hermètic: guarda'l en un tàper, ben tancat, preferiblement amb film tocant la polpa. També pots recórrer a un rajolí de llimona o llima: la seva acidesa retarda l'oxidació i no altera gairebé el sabor. Aquest és el conservant més utilitzat. Finalment, congela: si veus que no el consumiràs aviat, fes-ho puré amb unes gotes de llimona i congela'l.

avocado toast 3856950 1920 (1)
Torrada amb alvocat / Foto: Freepik

Si ja no et fies de res, millor aprofitar-lo sencer. Després de tanta polèmica, el millor és no deixar res a la nevera. Si t'ha sobrat mig alvocat i prefereixes no jugar-te-la, aquí van algunes idees ràpides per utilitzar-lo en el moment. Amb una torrada exprés: recalca'l amb una mica d'oli d'oliva, sal i unes gotes de llimona. Afegeix ou cuit, sardines o tomàquet, i tens un dinar o sopar de luxe. Pots fer un mini guacamole: amb mitja llima, sal i una mica de ceba o tomàquet picat. Ideal per untar o acompanyar natxos.

Però la creativitat no cessa i hi ha més idees. En lloc de menjar-lo directament, fes una salsa cremosa: tritura'l amb iogurt natural, all i un toc de comí. Va genial amb amanides o com a dip. Amaniment d'amanida: barreja l'alvocat amb vinagre, llimona, oli i una mica de mostassa. Agita bé i llest. Directe a la pasta: fes-ho puré, afegeix all, alfàbrega o menta i un rajolí d'oli. Barreja'l amb espaguetis i tindràs una crema verda espectacular. De vegades, la millor conservació és no guardar res. Bon profit!

Segueix ElNacional.cat a WhatsApp, hi trobaràs tota l'actualitat, en un clic!