Les encasades són una d'aquelles postres tradicionals barcelonines que han passat de generació en generació gairebé en silenci, com un secret domèstic que només coneixen aquells que han tingut la sort de créixer entre àvies que cuinaven a foc lent i famílies que donaven valor a tot el que sortia del forn. Malgrat la seva aparença humil, aquest dolç té una història tan deliciosa com sorprenent, perquè no només va alimentar generacions de barcelonins, sinó que també va arribar a conquerir personatges inesperats. Es diu que Albert Einstein, durant una visita a Barcelona, va tastar aquestes postres i va quedar fascinat pel seu sabor suau, la seva textura cremosa i aquesta barreja tan autèntica que només pot néixer de la cuina popular catalana. Encara que pugui semblar increïble que algú tan lligat a la ciència s'enamorés d'un dolç tan casolà, el cert és que les encasades tenen aquesta màgia que atrapa per la seva senzillesa i per la seva capacitat de despertar records, fins i tot en aquells que les proven per primera vegada.

Encasades: la recepta de les postres tradicionals barcelonines que va provar Albert Einstein

Al compte d'Instagram @cuinetes_i_cosetes, l'autora explica que aquestes receptes antigues formen part de l'ànima de la cuina catalana, igual que aquelles elaboracions amb noms curiosos que a cada casa reben un malnom diferent. A la seva família, per exemple, al clàssic trinxat de carn d’olla, un d'aquells plats que s'aprofiten de les sobres de l'escudella, l'anomenen afectuosament “merda d’oca”, un nom que ha passat de generació en generació provocant rialles però també evocant aquesta memòria emocional tan lligada als sabors d'abans. I el mateix passa amb les encasades, que no busquen ser fotogèniques ni enlluernar a les xarxes socials: busquen reconfortar, recordar la cuina d'antany i demostrar que unes postres senzilles poden ser absolutament extraordinàries.

 

 

Ingredients per preparar encasades tradicionals:

  • Farina
  • Llet
  • Ous
  • Sucre
  • Llimona o canyella per aromatitzar
  • Greix (mantega o oli)
  • Un polsim de sal

Preparació pas a pas:

Per preparar aquestes encasades barcelonines, el primer és aromatitzar la llet, ja sigui amb pell de llimona o amb canella en branca, deixant-la escalfar suaument fins que desprengui aquest perfum que caracteritza les postres tradicionals. Mentre reposa, es baten els ous amb el sucre fins a obtenir una barreja esponjosa i clara, que serà la base de la textura suau de les postres. A continuació, s'incorpora la llet ja colada, sempre a poc a poc, per evitar que la calor qualli els ous i espatlli la barreja. Després s'afegeix la farina tamisada juntament amb un polsim de sal, i es barreja amb moviments envolupants perquè no perdi aire. L'últim toc és el llard o mantega desfeta, que aporta sabor i una sucositat inconfusible.

encasadas 4
És important infusionar la llet amb pell de llimona o canyella en branca / Foto: Unsplash

La mantega desfeta afegeix una sucositat inconfusible

Quan la massa està a punt, s'aboca en motlles baixos, tradicionalment rodons, i s'enforna fins que les encasades pugin daurades i fermes al tacte. El seu interior queda tendre, gairebé cremós, amb aquesta aroma càlida que recorda els berenars antics. No és estrany que Einstein en quedés impressionat: aquest és el tipus de recepta que demostra que la ciència del gust també es troba en la cuina senzilla. Si cerques unes postres amb història, personalitat i un encant absolutament atemporal, les encasades són, sens dubte, un viatge deliciós a la Barcelona més autèntica.

Segueix ElNacional.cat a WhatsApp, hi trobaràs tota l'actualitat, en un clic!