Sovint es diu que les persones 'som el que mengem'. El metabolisme i l'activitat física determinen en gran part el nostre rendiment a l'hora de fer esport, però la dieta que seguim i l'alimentació que portem són les claus per aconseguir més bons resultats, tant per a la salut com per al marcador. El menjar és el combustible de les persones, i saber què aporta cada aliment i quan i com és millor consumir cada producte, permet portar el cos a límits insospitats, com en el cas d'alguns esportistes d'elit que segueixen una alimentació rígida i pautada amb la major de les disciplines.
Trencar rècords passats els 60 anys
El darrer èxit esportiu del veterà pilot de ral·lis Carlos Sainz és la quarta victòria que s'ha endut al Dakar, la cursa de ral·li més dura del món. Guanyar un Dakar ja és un gran èxit esportiu, però fer-ho per quarta vegada, i sobretot, fer-ho amb 61 anys, és una fita a l'abast de molt poca gent. El secret? Entrenament i disciplina; però la clau de tot plegat és l'estricta alimentació que segueix. Assessorat per una nutricionista de prestigi, Gemma Bes (directora del Màster Online en Nutrició Esportiva i Entrenament de UAX Rafa Nadal School of Sport), Sainz ha assolit un rendiment extraordinari del seu cos, malgrat doblar l'edat d'alguns dels seus competidors. Aliments com els fruits secs, l'oli d'oliva, el peix blau o l'alvocat, però també l'arròs bullit o la tahina, una pasta feta de llavors típica de l'Orient Mitjà. El més important no és consumir un tipus d'aliment en abundància, sinó trobar l'equilibri perfecte par a què la màquina - el nostre cos - funcioni de meravella. La rutina de Sainz va des de la ingesta de moltes calories en dies d'etapa llarga, fins a estones de dejuni alguns vespres per a fer descansar l'intestí. Una rutina molt estudiada que només es pot seguir amb l'assessorament d'un professional.
La rutina de Sainz va des de la ingesta de moltes calories en dies d'etapa llarga, fins a estones de dejuni alguns vespres per a fer descansar l'intestí. Una rutina molt estudiada que només es pot seguir amb l'assessorament d'un professional.
Ingerir 10.000 calories per guanyar
Carlos Sainz no és l'únic esportista destacat que deu part del seu èxit a la dieta que segueix. L'atleta de natació - ja retirat de l'elit - amb més medalles olímpiques de la història, Michael Phelps, seguia una dieta estratosfèrica que consistia a ingerir fins a 10.000 calories diàriament. O, cosa que és equivalent, Phelps menjava en un dia el mateix que es recomana ingerir a cinc persones adultes sanes. Una autèntica salvatjada de menjar que li permetia, juntament amb una estricta i dura rutina d'entrenament, rendir molt per sobre que els seus competidors. En un dia menjava:
- Per esmorzar: tres entrepans d'ous ferrats amb formatge, tomata, enciam, ceba fregida i maionesa; brioixeria de xocolata; una truita de cinc ous; torrades; dues tasses de cafè i una tassa de civada.
- Per dinar: mig quilo de pasta; dos entrepans de pernil dolç i formatge amb maionesa i begudes energètiques.
- Per sopar: mig quilo de pasta (una altra vegada); una pizza gran i begudes energètiques.