Reconec que m'ha passat. I més d'una vegada, de fet. Parlo d'aquella conversa o discussió amistosa amb el grup de col·legues quan vas a fer una cervesa i demanes per compartir patates braves o patates fregides. I arriba el moment crític: la salsa per sobre o millor a un costat? Hi ha partidaris de tot. Doncs bé, aquest diumenge les protagonistes gastronòmiques en el panorama internacional són les patates fregides, ja que el 20 d'agost de cada any se celebra el Dia Mundial de les Patates Fregides.

Dia Mundial de les Patates Fregides: la controvèrsia de la salsa

Hi ha molts plats que fan mandra. Això no vol dir pas que siguin dolents, sinó que com que són llargs d'elaborar o contundents, això fa que t'ho repensis a l'hora de decidir menjar-te'ls. En el cas de les patates fregides no és així. Precisament, tot el contrari. Les patates fregides sempre venen de gust, és un acompanyant ideal. No obviarem les seves calories i el component poc saludable, però sí que és cert que les patates fregides les pots veure a tot arreu. Com a condiment d'una amanida de pasta, d'una hamburguesa, un plat de carn, peix... o com a pica-pica en general.

patates fregides
La salsa per separat o a sobre les patates és una gran controvèrsia / Foto: Pixabay

5 tipus de patates fregides

Patates fregides extragruixudes

Tal com el nom diu, les patates fregides extragruixudes tenen un gruix molt diferent del d'un altre tipus de patates. Tanmateix, no et preocupis, ja que són igual de fàcils de menjar a causa que no són dures, més aviat són cruixents i això fa que siguin altament satisfactòries. Són perfectes per acompanyar-les amb una bona salsa o com a base per acompanyar uns musclos. Les opcions són il·limitades, si així ho penses. La millor d'aquestes patates és la seva textura, però també la solidesa que tenen. Entre els seus ingredients podem trobar patates, oli de gira-sol, oli d'oliva i sal, per la qual cosa són unes patates elaborades de forma natural i sense la utilització de sabors artificials ni colorants de cap classe, la qual cosa els fa ser molt saludables en tots els sentits.

Patates fregides rústiques

Continuem aquesta llista amb un dels tipus de patata fregida més deliciosos que existeixen: les patates fregides rústiques. Aquestes patates tenen forma de mitja lluna i es caracteritzen pel seu gran sabor, ja que solen estar força condimentades amb oli, all, sal, pebre, paprika, curri o julivert. En fi, les opcions són infinites, però el seu sabor és senzillament inigualable. I si les acompanyes amb una salsa de l'all o el formatge, millor.

salsa patates fregides
Existeixen més d'una desena de tipus de patates fregides / Foto: Pixabay

Patates fregides franceses

Realment les patates fregides a la francesa venen de França? Doncs bé, la resposta és que no. Malgrat el seu nom, els orígens de les French fries es remunten a Bèlgica, on els historiadors afirmen que les patates ja es fregien a finals del segle XVII, per vilatans pobres que es veien obligats a reemplaçar el peix fregit per altres aliments durant els mesos d'hivern, quan el riu estava congelat. No obstant això, sigui quin sigui el seu origen, les patates fregides a la francesa estan boníssimes. Per preparar-les, senzillament pelem i tallem la patata en rectangles una mica allargats, després les eixuguem amb una tovallola o paper de cuina, la passem per dues tandes de fregit perquè s'inflen una mica i voilà, a gaudir.

Patates fregides belgues

La preparació d'unes bones patates fregides belgues tenen el seu truc. Per començar, hem de fer servir una patata tipus Bintje, de tipus farinós. Després de rentar-les i assecar-les, les hem de tallar al llarg amb 1 cm de gruix aproximadament. A continuació, es fregeixen a 160 °C, fins que comencin a surar i després d'esperar un minut es treuen i es deixen reposar entre 5-10 minuts per tornar-les a fregir una segona vegada amb la temperatura de l'oli a 180 °C.

Patates fregides palla

Les patates fregides palla es caracteritzen per tenir una mida molt petita a comparació de les patates fregides que tots coneixem. Per preparar-ne unes necessitarem l'ajuda d'un ratllador o tallador de mandolina. Per fregir-les, l'oli ha d'estar ben calent perquè es daurin i estiguin cruixents.