El 18 d'agost és el Dia Mundial de la Fajita. Un dia per celebrar l'autèntic sabor mexicà amb la festa del sabor coneguda com la fajita. Afegeix unes mongetes negres increïbles o fins i tot una mica de salsa calenta, guacamole, crema agra o formatge. Les combinacions són infinites. És el Dia Mundial de la Fajita i, per tant, de la innovació, ja que es tracta d'un plat que permet recrear-se a la cuina i provar noves combinacions, ingredients excepcionals i rebentar la creativitat gastronòmica.

Dia Mundial de les Fajites: tota la història

Un autèntic manifest del qual és la cultura Tex-Mex, la fajita va irrompre al món culinari sobtadament i, per què no dir-ho, exitosament. Però tot va començar amb uns inicis molt humils. El concepte de fajitas va començar a circular a principis dels anys 30 quan els vaquers mexicans a Texas van desenvolupar la fajita a partir de talls de vedella d'un sol ús, part del seu pagament per la seva feina. Per això, els treballadors van aprendre a utilitzar el millor possible els talls durs, especialment el saborós bistec. El cuinaven a foc obert o a la graella i normalment se servia amb truites de farina o blat de moro, pico de gallo, guacamole i espècies del sud-oest. Aviat, l'àpat barat i eficient, pensat com una solució ràpida per als treballadors, s'estava convertint en un element bàsic a la zona, fent-se forat a noves boques i panxes.

fajitas pixabay
El 18 d'agost és el Dia Mundial de les Fajites / Foto: Pixabay

Com a tal, hi ha nombroses articulacions diferents que diuen ser la plataforma de llançament de la fajita. No és estrany, tothom vol formar part d'una història d'èxit. Va ser a finals de la dècada de 1960 que Sonny Falcon va començar a vendre fajitas. En va vendre tantes que finalment va ser batejat com 'El rei de la fajita' com a reconeixement pel seu paper en la presentació de les fajitas al públic en general. Altres grans moments de la història de la fajita inclouen el restaurant Ninfa's que va crear la seva pròpia versió de fajitas el 1973, i el restaurant La Vista d'Austin que va posar "fajitas frissons" al menú el 1982. El Dia Mundial de la Fajita va ser encunyat per la cadena de restaurants On the Border per celebrar-ho.

Mèxic i Texas: la fusió d'or

Les fajites són una recepta molt popular i de fama mundial. Equívocament, molts ho associen a la cuina mexicana. Però en realitat pertany a la cuina Tex-Mex, és a dir, a la fusió de la cuina mexicana i texana. Una barreja de dues regions de països diferents, però amb moltes semblances. I, d'aquí, ha sorgit un plat que ha recorregut milers de quilòmetres fins a arribar a altres continents petant-ho molt fort i convertint-se en un plat estrella a trobades familiars, entre adolescents... És el plat que fa l'espectacle. Si tot això no t'ha fet aigua a la boca, no sabem què ho aconseguirà!