La Sala de Bàscules de l’Antiga Fàbrica Estrella Damm ha estat aquest dimecres testimoni de l’acte de presentació del primer Concurs Ciutat de Barcelona i de Catalunya de Pintxos i Tapes, que celebrarà la seva final en format show cooking el dilluns 17 de juliol a La Llotja de Mar. La trobada ha comptat amb intervencions d’Ernesto Ventós, director d’EV Gastro; Manel Vázquez, director de Comerç, Restauració i Consum de l’Ajuntament de Barcelona; Carlos Sitjar, PR & Comunicació d’Estrella Damm; i la cuinera Carla Peyrón, membre del jurat i segona classificada a l’última edició del concurs nacional de Valladolid. Un sorteig en viu ha determinat l’ordre de participació dels 24 finalistes, procedents de vuit localitats repartides en tres províncies.

24 participants a Catalunya

Els participants de la província de Barcelona són: Red Fish Barcelona, Salsa Street Food, Little Bar by Casa Lit, Üpper Diagonal, Echegaray, Central Park, Mordisco, Chao Pescao Seafood, Nomo Gracia, Can Culleres, Bar Lorenzo, La Tasqueta de Blai, Club F, Alba Granados, La Esquinita de Blai, Merendero de la Mari, Tejada Mar Barcelona, Num3ric (Sitges), El Petit Café (el Masnou), VIArestaurant (Vic). De la província de Girona els presents són: Safo, Gelpifish (Calella de Palafrugell), La Bella Tere (Palafrugell). Per últim, de Tarragona només hi ha un candidat que és Hiu Restaurant (Cambrils).

Cuiners d’aquests 24 establiments competiran per representar a Catalunya a la final del XIX Concurs Nacional de Pintxos i Tapes Ciutat de Valladolid, a celebrar del 6 al 8 de novembre. El Concurs Ciutat de Barcelona i de Catalunya de Pintxos i Tapes, organitzat per EV Gastro amb el suport de l’Ajuntament de Barcelona i Estrella Damm, és de fet el primer campionat autonòmic concebut expressament com a fase preliminar del Nacional de Valladolid. Per això el premi per als tres primers classificats a Barcelona, al marge de guardons artístics i una llaminera recompensa econòmica (1.500 € per al primer, 1.000 € per al segon i 500 € per al tercer), és la seva classificació directa per a la gran final de Pucela.

Ernesto Ventós ha destacat l'"especial il·lusió" de fer-ho a Barcelona. "Avui es marca l’inici d’un esdeveniment que perdurarà en el temps, tot plegat gràcies a l'ingredient fonamental que és la il·lusió", ha afegit. La zona de la Llotja, ha comentat, és ideal per la seva "facilitat, impacte i idoneïtat de l'espai". D'altra banda, Manel Vázquez s'ha enfocat en els valors de la sostenibilitat i en el "molt bon paper" de la restauració barcelonina, acompanyada i potenciada per tots els barris de la ciutat. "Cal continuar pel camí de la sostenibilitat, ja que és l'inici d'una trajectòria molt llarga per brindar i assegurar-ne la qualitat", ha conclòs.

La Llotja de Mar, l'escenari de la finalíssima

El tan anhelat pòdium es definirà el dilluns vinent a La Llotja de Mar durant una final en format show cooking d’entrada gratuïta per a públic professional. Els encarregats de prendre la decisió seran els membres d’un jurat presidit pel xef Carles Abellan (Tapas 24) que compta entre els seus integrants amb Philipe Regol (crític gastronòmic), Carla Peyrón (exEnigma), Judith Calix (directora de la revista Cuina), Luis Cepeda (organitzador del Concurs Nacional de Valladolid), Marta Alguersuari (MasterChef 11) i Manu Núñez (Besta, Batea).

A més de contemplar la preparació i posada en escena dels pintxos i tapes finalistes, els que acudeixin a La Llotja podran visitar l’espai d’exhibició i degustació que reunirà a patrocinadors i col·laboradors del concurs. Així mateix, les estances de l’edifici històric, exponent del gòtic català, es condicionaran amb ànim d’afavorir l’establiment de relacions comercials en un entorn professional.