Si et diuen que pensis en plats típics de la cuina catalana, segurament el primer que et ve al cap sigui el fricandó, el pollastre amb prunes o l'escudella. Plats tan bons com copiosos que en realitat només representen una part de la cuina tradicional. Són plats de festa que, justament per menjar-se en dates assenyalades, són els més coneguts. Però la cuina catalana també té plats quotidians com la mongeta amb patata o l'amanida verda. Per tant, entre unes receptes i les altres, podem afirmar que la cuina catalana és saludable? Això és el que en diuen els nutricionistes.

La cuina catalana és saludable?

La millor manera per saber si un plat és saludable o no és fer-ne una anàlisi nutricional i posar aquest plat en el context d'un menú. Normalment, entenem com a saludable un plat que podem consumir habitualment sense que ens provoqui un perjudici. La fruita i la verdura solen ser més saludables que els dolços i els greixos, però això no vol dir que no puguem consumir aquests últims productes amb moderació. Per intentar resoldre el dubte de si la cuina catalana és saludable, el Corpus de la Cuina Catalana fa una anàlisi nutricional de diverses receptes. Aquesta és la composició nutricional per ració d'alguns dels plats més icònics del nostre receptari, segons l'anàlisi feta pels nutricionistes del Corpus:

Una combinació adequada de receptes de cuina catalana permet elaborar menús saludables i gustosos

Fricandó amb bolets secs

  • kcal: 558
  • Proteïnes: 51,3 g
  • Greix total: 30,2 g
  • Hidrats de carboni totals: 14,3 g
  • Fibra dietètica: 3,9 g
  • Colesterol: 183 mg

Amanida verda

  • kcal: 148
  • Proteïnes: 2,1 g
  • Greix total: 12,3 g
  • Hidrats de carboni totals: 5,4 g
  • Fibra dietètica: 3,2 g
  • Colesterol: 0 mg

Macarrons

  • kcal: 672
  • Proteïnes: 29,1 g
  • Greix total: 27,2 g
  • Hidrats de carboni totals: 63,3 g
  • Fibra dietètica: 6,2 g
  • Colesterol: 61,2 mg

Truita de patates

  • kcal: 484,8
  • Proteïnes: 18,4 g
  • Greix total: 16,3 g
  • Hidrats de carboni totals: 45 g
  • Fibra dietètica: 5 g
  • Colesterol: 375,4 mg

Mongetes tendres bullides amb patates

  • kcal: 246
  • Proteïnes: 7,7 g
  • Greix total: 11,4 g
  • Hidrats de carboni totals: 24,4 g
  • Fibra dietètica: 7,5 g
  • Colesterol: 0 mg
Este plato se puede degustar sin precios excesivos / Foto: Unsplash
Cassola de fricandó. / Foto: Unsplash

Aquesta informació forma part del Corpus de la Cuina Catalana i ha estat elaborada per nutricionistes professionals. Es tracta d'estàndards de referència que no tenen per què reflectir els valors exactes d'un plat casolà, atès que la cuina casolana no pot ser mai igual a tot arreu. Posar més o menys quantitat d'un ingredient o complementar la recepta amb altres productes pot afectar els valors exactes de l'anàlisi nutricional. El que es desprèn d'aquestes anàlisis (que són només una petita part de les més de 300 que inclou el Corpus) és que una combinació adequada de receptes de cuina catalana permet elaborar menús saludables i gustosos.

Segueix ElNacional.cat a WhatsApp, hi trobaràs tota l'actualitat, en un clic!