Estem acostumats a veure 'guiris' menjant paella, bevent sangria i passejant, cremats pel sol, en destinacions turístiques de platja. Alguns restaurants aprofiten la incultura gastronòmica dels turistes - molts d'ells britànics - per fer passar plats congelats com a receptes tradicionals i artesanals. Un atemptat contra el sentit del gust que ha evolucionat al següent nivell i que ara arriba als prestatges dels supermercats britànics. L'últim invent: les croquetes de paella de xoriç, un poti-poti de tradicions espanyoles que es ven com una delicatessen a la cadena de supermercats anglesa Marks & Spencer.

🍗 Recepta de croquetes de pollastre
 

🍽️ Recepta de croquetes de bacallà
 

Un trident d'escàndol

Les croquetes són una joia de la gastronomia a casa nostra. Un símbol transversal que omple des de barres de bar fins a cuines refinades amb estrella Michelin. Un aliment, però, que ha rebut un ultratge per part de la cadena de supermercats anglesa Marks & Spencer. El periodista Simon Hunter ha publicat a les xarxes socials un tuit amb la imatge de la polèmica: un paquet de 6 croquetes de paella de xoriç.

El producte es ven com unes croquetes fetes a mà a Espanya, amb arròs de paella, xoriç fumat, safrà i beixamel. El paquet té un preu de 5,5 lliures esterlines (l'equivalent a uns 6,3 €). L'origen real del producte, però, és de dubtosa procedència. Estem acostumats a fer croquetes amb les sobres del menjar d'un diumenge: amb pollastre, amb bacallà, amb pernil o amb bolets. Però no és gens habitual - per no dir insòlit - que s'elaborin croquetes fetes amb paella. Ja no només amb arròs, sinó amb arròs de paella. Però si anem encara més enllà, fer una paella de xoriç és també un costum de dubtosa veracitat.

Per tant, si sumem tots els elements, la probabilitat que aquest invent anglès triomfi entre el públic amb dos dits de front, és més aviat remota. Una combinació tan estranya que ha suscitat fins i tot la reacció de representants diplomàtics. L'ambaixador anglès a Espanya i a Andorra, Hugh Elliott, ha respost el tuit de Hunter afirmant que els ingredients que conformen les croquetes, per separat, són una meravella gastronòmica; però que fer una combinació com la que ven M&S, és un error. "Què heu fet?" assenyalava l'ambaixador a X (antigament Twitter).

Una polèmica que ha encès les xarxes socials i que ens recorda, un cop més, la importància de cuidar el producte i la gastronomia d'un lloc, especialment quan la venem a cultures diferents.

Segueix ElNacional.cat a WhatsApp, hi trobaràs tota l'actualitat, en un clic!