La gastronomia catalana està plena de tresors medievals que, per sort, encara avui poden reviure's a les nostres cuines. Un dels més sorprenents és la Genestada, també coneguda com a Ginestada, una crema dolça d'origen medieval que apareix en el llegendari “Llibre de Sent Soví”, un dels receptaris més antics d'Europa, datat el 1324. Aquest manuscrit, considerat una joia de la cultura culinària catalana, recopila receptes que es cuinaven en monestirs, cases nobles i llars humils durant l'edat mitjana, mostrant una cuina refinada, aromàtica i profundament lligada a l'ús d'espècies i fruits secs.

La crema dolça catalana d'origen medieval

El Llibre de Sent Soví, del qual es conserven còpies a les universitats de València i Barcelona, ha estat objecte d'estudis i investigacions recents. Segons l'historiador Luís Cifuentes, la versió valenciana seria la més antiga i fidel al text original, mentre que la barcelonesa contindria afegits i variacions posteriors. En qualsevol cas, ambdues recullen aquesta recepta que, malgrat els segles, continua sent una meravella de senzillesa i sabor. La Genestada era unes postres especialment populars durant els dies d'abstinència, ja que originalment no incloïa ingredients d'origen animal. Amb el temps, la recepta va evolucionar, però la seva essència, la barreja delicada de llet d'ametlles, arròs i espècies, s'ha mantingut intacta.

es lev 7jqbIlOqdkg unsplash
Aquesta recepta no incloïa ingredients d'origen animal / Foto: Unsplash

Ingredients de la Genestada:

  • 500 g d'aigua
  • 50 g de farina d'ametlla
  • 60 g de farina d'arròs
  • 3 branques de canyella
  • 3 claus d'olor
  • 50 g de sucre
  • 1 sobre d'espècies
  • 35 g de panses
  • 30 g de pinyons torrats

Preparació de la recepta:

Per elaborar aquesta deliciosa crema, es comença preparant la llet d'ametlles casolana, barrejant l'aigua amb la farina d'ametlla i triturant bé amb una batedora o processador. Després es cola la barreja amb una gasa o colador de tela fina, reservant el líquid resultant. En un bol a part, es dissol la farina d'arròs amb una mica d'aquesta llet d'ametlles i s'incorpora després al cassó amb la resta. A continuació, s'afegeix el sucre, la canyella i els claus d'olor, que seran els encarregats de perfumar la preparació amb un toc càlid i especiat.

mohammad amiri 4v fCBw kqg unsplash
El safrà li dona un gust molt perfumat / Foto: Unsplash

Els claus d'olor són els encarregats de perfumar la preparació

La barreja es cuina a foc mitjà sense deixar de remoure, ja que tendeix a espessir-se ràpidament. Quan comenci a bullir, s'afegeixen les panses, els pinyons torrats i el safrà, que aporta un color daurat i un aroma molt característic. Es deixa coure un parell de minuts més i es retira del foc. El resultat és una crema suau, delicadament dolça i amb matisos d'espècies que recorden una època en què la cuina era pura alquímia. Servida tèbia o freda, la Genestada és un petit viatge al passat que demostra que les receptes més antigues continuen sent, sens dubte, les més delicioses.

Segueix ElNacional.cat a WhatsApp, hi trobaràs tota l'actualitat, en un clic!