Està comprovat científicament, que l'alimentació és essencial per augmentar o disminuir la secreció de certs neurotransmissors, missatgers químics que passen la informació d'una neurona a una altra, que intervenen en el plaer i el benestar, i milloren l'energia i la motivació, entre d'altres. És a dir, els aliments que prenem tenen una relació directa amb el nostre estat d'ànim. El principal regulador de l'estat d'ànim és el triptòfan, un aminoàcid precursor de la serotonina, també coneguda com a «hormona de l'humor». Nivells baixos de triptòfan en sang són indicadors de nivells baixos de serotonina al cervell. Això pot causar alts i baixos en l'humor i dificultats per dormir. Els aliments dolços són els que tenen més incidència en el nivell de serotonina de l'organisme. Quan està baixa en sang, habitualment es busca qualsevol cosa dolça que tingui hidrats de carboni, farina, sucre o dolç de llet. Això fa que s'equilibri el que està faltant; per això diuen que la xocolata és com un antidepressiu. Per aconseguir l'equilibri, es recomana menjar una mica de tot, però sense abusar.

A més, el triptòfan és un aminoàcid dels que diem "essencials", és a dir, no el produeix el nostre propi cos, però és essencial per viure. Per tant, el menjar és el nostre aliat per obtenir-la. Per a aquesta tardor, on les hores de sol es van reduint, fet que afecta el nostre estat d'ànim, descobrirem alguns dels aliments que ens ajuden a millorar el nostre humor.

Estat de felicitat / Foto: Unsplash
Estat de felicitat / Foto: Unsplash

Aliments que ens ajuden a millorar el nostre estat d'ànim

A continuació, descobrirem 9 aliments que ens ajuden a mantenir un bon estat anímic i les seves propietats, molt beneficioses per al nostre organisme.

Gall dindi

El gall dindi és una au que té talls amb moltes propietats beneficioses. Entre elles, millorar el nostre estat d'ànim gràcies a la presència de vitamines del grup B i el ja conegut triptòfan. A causa d'això, és més que recomanable incorporar el gall dindi en la teva dieta i prendre'l almenys dues vegades per setmana.

Fruits secs i lactis

En perfecta combinació, els fruits secs i lactis es complementen formidablement. Ambdós tenen tiamina (vitamina B1). Coneguda com la substància de l'ànim, és necessària perquè el cervell generi serotonina.

Fruita seca i lácteos
Fruits secs i lactis / Foto: 1Doc3

Plàtans

El plàtan és una fruita d'allò més completa. És ric en potassi i vitamina B6, un complement perfecte que ajuda a «convertir» el triptòfan en serotonina.

Nous

Les nous són el fruit sec més complet. Tenen molts beneficis en l'organisme, com el seu ampli contingut en omega-3, que serveix per regular l'estat d'ànim, el que millora la nostra estabilitat emocional i equilibra l'humor.

Nabius

Aquestes petites baies blaves aporten molts beneficis al nostre cos, d'entre els quals s'inclouen els efectes antidepressius. Això és a causa de la seva alta presència en vitamines de diversos tipus i a la seva capacitat de fer-nos sentir plens amb una aportació calòrica negativa (gastes més energia en digerir-los del que aporten).

Salmó

El salmó és un peix blau molt conegut per les seves propietats beneficioses per al cos humà. El peix de carn rosada, a més de ser deliciós, té alt contingut en omega-3, igual que les nous. D'altra banda, s'ha demostrat que té components que estructuralment són similars a l'àcid valproic, un medicament que s'utilitza per estabilitzar els canvis d'humor.

Salmón
Salmó / Foto: Receptes La Masia

Pebre

El pebre conté capsaïcina, la substància que fa que et cremi la boca en ingerir-la. Tanmateix, diversos estudis han demostrat que això genera certa sensació de benestar al nostre cos. Això es produeix per un engany als receptors del dolor, que perceben el picant com un perill que és irreal. A causa d'això, el nostre cervell allibera endorfines, les quals potencien la nostra sensació de benestar. Curiós, veritat?

L'amanida d'algues

Les algues marines, tan de moda últimament, són un complement genial a la nostra dieta. Contenen iodina en bona proporció. Aquesta substància és essencial per al correcte funcionament de la tiroide. El seu dèficit genera cansament i, en última instància, pot ser causa de depressió.

Alvocat

L'alvocat és un d'aquests aliments que convé ingerir diverses vegades a la setmana. És molt ric en vitamina E, amb efecte antioxidant i vitamina B6, genial per mantenir un estat anímic òptim.