Poques coses hi ha més reconfortants que un plat de llenties amb verdures fet a foc lent, amb aquell gust de casa que sembla impossible de reproduir. Les llenties de l'àvia tenen un encant especial, una barreja de paciència, afecte i saber fer que converteix un guisat humil en un menjar inoblidable. Però el fet és que aconseguir aquell punt de textura, aroma i calidesa no és cap misteri: només cal seguir alguns passos clau, triar bé els ingredients i, sobretot, cuinar sense pressa. Perquè les llenties, com la vida, no entenen de dreceres.

Com fer llenties amb verdures com les de la teva àvia

Abans d'entrar en matèria, convé recordar que la base d'unes bones llenties no és només el llegum, sinó el sofregit. Aquest fons fet amb cura, amb les verdures ben confitades i els sabors concentrats, és el que marcarà la diferència. Oblida't de les presses o de l'olla exprés si el que busques és el gust d'abans: les llenties tradicionals es fan amb calma, remenant de tant en tant, deixant que l'aroma impregni la cuina. I tot i que cada casa té la seva versió, amb xoriço o sense, més caldoses o més seques, les llenties amb verdures són una opció lleugera, sana i plena de sabor que demostra que no cal carn per gaudir d'un guisat de veritat.

como hacer sofrito congelar
El primer pas és fer un bon sofregit amb les verdures / Foto: Unsplash

Per preparar unes llenties amb verdures com les de l'àvia, necessitaràs:

  • 400 g de llenties pardines (no cal remullar-les si són petites)
  • 1 ceba grossa
  • 2 pastanagues
  • 1 pebrot verd i mig de vermell
  • 2 grans d'all
  • 1 tomàquet madur o 2 cullerades de tomàquet triturat
  • 1 fulla de llorer
  • 1 culleradeta de pebre vermell dolç
  • Oli d'oliva verge extra
  • Sal i pebre al gust
  • Aigua o brou vegetal (aproximadament un litre i mig)

Si vols donar un toc més potent, pots afegir una patata trossejada, carabassó, o fins i tot una mica de comí per intensificar-ne el gust. Cada àvia té el seu secret, i part de la màgia rau a adaptar-les al teu gust.

Comença per cobrir el fons d'una olla amb un bon raig d'oli d'oliva. Afegeix-hi la ceba, els alls i el pebrot ben picats, i deixa que es confitin a foc mitjà fins que estiguin tous i daurats. Incorpora-hi la pastanaga a rodanxes i el tomàquet ratllat, remou i deixa-ho coure uns minuts més. Afegeix-hi el pebre vermell dolç i barreja-ho ràpidament perquè no es cremi. A continuació, afegeix-hi les llenties, el llorer i l'aigua o brou calent. Cuina a foc baix durant uns 40 o 50 minuts, remenant de tant en tant i vigilant que no es quedin sense líquid. Quan les llenties estiguin tendres i el brou lleugerament espès, prova de sal i rectifica.

frederic dupont KoiRJFKYqR4 unsplash
S'han de cuinar una estona a foc baix / Foto: Unsplash

El secret final està a deixar-les reposar uns minuts abans de servir: aquest petit descans realça el sabor i fa que la textura sigui més melosa. Serveix les teves llenties fumejants, acompanya-les amb una mica de pa cruixent i gaudeix d'aquesta sensació inconfusible de cuina casolana, de sempre i amb ànima.

Segueix ElNacional.cat a WhatsApp, hi trobaràs tota l'actualitat, en un clic!