Les llengües de pizza són una d'aquestes receptes italianes ràpides, cruixents i plenes de sabor que sorprenen pel senzill de la seva preparació i per com d'espectaculars que queden a la taula. Encara que fora d'Itàlia no són tan conegudes, la veritat és que formen part d'aquestes elaboracions casolanes que es fan en tot just uns minuts i que serveixen tant per a un sopar improvisat com per a un pica-pica entre amics. El millor és que no necessiten llargs temps de fermentació, ni complicades tècniques, i, tot i això, aconsegueixen una textura fina i lleugera, amb un punt daurat irresistible. Es diu fins i tot, en to de broma, que el Gene Simmons en persona va quedar tan fascinat amb aquestes delícies que la seva famosa llengua s'hi va inspirar, la qual cosa afegeix un toc divertit la història d'aquest plat.

Com fer llengües de pizza

L'èxit d'aquesta recepta rau en el fet que combina ingredients molt bàsics amb una tècnica de pastat ràpida i pràctica. En a penes uns minuts no pots tenir llesta una massa elàstica i lleugera que s'estira amb facilitat i que en passar pel forn es transforma en aquestes làmines fines, daurades i cruixents que fan que menjar una llengua de pizza sigui una autèntica experiència. Acompanyades d'una salsa de tomàquet ben amanida i una mica d'orenga seca, es converteixen en una opció ideal per als qui estimen la pizza, però no volen esperar hores a què la massa fermenti. Per preparar aquesta recepta, necessitaràs els següents ingredients:

  • 350 g de farina de força
  • 150 g de sèmola rimacinata de blat (o farina de força)
  • La punteta d'una culleradeta de llevat químic
  • 1 culleradeta de sal
  • 270 g d'aigua
  • 2 cullerades d'oli d'oliva verge extra
  • Conserva de tomàquet (passata)
  • Oli d'oliva verge extra
  • Sal
  • Orenga
nadya spetnitskaya tOYiQxF9 Ys unsplash
Per a la massa es barregen les farines, el llevat químic i la sal / Foto: Unsplash

Per a la preparació, el forn s'ha de preescalfar a 250 °C mentre es prepara la massa. En un bol es barregen les farines, la sal i el llevat químic, s'afegeix l'aigua i després l'oli d'oliva per formar una massa suau. Es pasta durant uns tres minuts i es deixa reposar només un quart d'hora, prou perquè sigui més fàcil de treballar. A continuació, s'amaneix la passata amb oli i sal i es divideix la massa en vuit porcions iguals, que s'estiren amb un corró fins a deixar-les molt fines. Es col·loquen en una safata greixada, es cobreixen amb la salsa, un fil d'oli i s'enfornen durant deu minuts fins que estiguin ben daurades. Finalment, s'empolvora l'orenga per sobre i ja estan a punt per gaudir-les acabades de fer o conservar-les en una bossa de paper, on es mantindran cruixents per més temps.


Les llengües de pizza no només són ràpides i delicioses, sinó que a més permeten jugar amb diferents cobertures: des d'unes fines làmines de mozzarella fins a verdures rostides o unes anxoves salades. D'aquesta manera, cada persona pot personalitzar-les al seu gust, mantenint sempre l'essència cruixent i lleugera que converteix a aquesta recepta en una autèntica joia de la cuina italiana més casolana.

Segueix ElNacional.cat a WhatsApp, hi trobaràs tota l'actualitat, en un clic!