Fer costelles a la barbacoa és un art culinari que requereix temps, paciència i atenció al detall per aconseguir resultats espectaculars. Des de la selecció de les costelles adequades fins a la preparació de la salsa i la tècnica de cocció, cada pas és crucial per obtenir unes costelles sucoses, tendres i plenes de sabor. Aquí et mostrem com fer costelles a la barbacoa que deixaran als teus convidats impressionats:

Selecció de les costelles:

  • Escull costelles de porc o de cap de bestiar amb un bon mormoleig de greix per garantir la sucositat i el sabor.
  • Opta per costelles amb carn de qualitat i ossos grans que es desprenguin fàcilment en menjar.
alexandru bogdan ghita m2qIYZXyGbs unsplash
Costelles amb salsa barbacoa / foto: Unsplash

Fer costelles a la barbacoa és un art culinari que requereix temps, paciència i atenció

Preparació de la salsa barbacoa:

  • Fes la teva pròpia salsa barbacoa casolana amb una combinació de quètxup, vinagre de sidra, sucre morè, salsa Worcestershire, mostassa, all en pols, ceba en pols, pebre negre i altres condiments al gust.
  • Cuina la salsa a foc lent durant almenys 20-30 minuts perquè els sabors es barregin i s'intensifiquin.

Preparació de les costelles:

  1. Neteja: Retira la membrana platejada de la part posterior de les costelles per permetre que els sabors penetrin més profundament i per obtenir una textura més tendra.
  2. Marinat: Remulla les costelles en una marinada durant almenys 4 hores o durant la nit per infondre-les amb sabor i estovar la carn. Pots utilitzar una barreja de suc de poma, vinagre, sucre, sal i espècies.
  3. Assecatge: Asseca les costelles amb paper de cuina abans d'assaonar-les amb una barreja d'espècies com a pebre negre, sal d'all, pebre vermell i sucre morè per obtenir una crosta saborosa.
  4. Fumat: Prepara la teva barbacoa per a una cocció indirecta i afegeix estelles de fusta de la teva elecció (com a poma, cirerer o noguera) per donar-li un gust fumat característic de les costelles.
  5. Cocció: Col·loca les costelles a la graella amb el costat ossi cap a baix i cuina-les a foc lent i constant durant 3-4 hores, tombant-les i pinzellant-les amb la salsa barbacoa cada 30 minuts per caramel·litzar la capa exterior i evitar que s'eixuguin.
  6. Acabat: Sabràs que les costelles estan a punt quan la carn s'hagi contret lleugerament de l'os i es desprenguin fàcilment amb una forquilla. Deixa que les costelles reposin durant uns minuts abans de tallar-les en porcions i servir-les amb una generosa quantitat de salsa barbacoa addicional.
rachel bramlett 35B30cp8J3o unsplash
Les costelles es poden pintar amb un pinzell de cuina / Foto: Unsplash

Consells addicionals:

  • Controla la temperatura de la graella per evitar que les costelles es cremin. Mantén un termòmetre de carn a mà per assegurar-te que la temperatura interna assoleixi els 90-95 °C.
  • Afegeix una safata d'aigua sota de les costelles mentre cuinen per mantenir la humitat a la graella i evitar que s'eixuguin.
  • No t'oblidis de preescalfar la graella i netejar-la adequadament abans de començar a cuinar per obtenir resultats òptims.

Amb aquests consells i tècniques, podràs fer costelles a la barbacoa que sorprendran els teus amics i familiars amb el seu sabor i tendresa.

Segueix ElNacional.cat a WhatsApp, hi trobaràs tota l'actualitat, en un clic!