La nostra xef Ada Parellada, especialista a reinterpretar els plats clàssics catalans al seu restaurant Semproniana a Barcelona, proposa un nou format per facilitar-te la vida als fogons i que no hagis de passar-te hores extra decidint què cuinar. És per això que aquesta setmana la cuinera catalana es concentra en les costelles de xai i les 3 receptes boníssimes que es poden cuinar només amb aquesta base. Para atenció al vídeo i no et perdis cap detall -pas a pas, ingredients i molt més- per esbrinar com cuinar un plat de costelles amb pesto de menta, costelles amb patates al safrà i costelles amb cebetes lacades al vi negre.

Enfunda't el davantal, fes play i fes gana, gourmeter!


3 receptes amb costelles de xai

Coem les costelles de xai a la paella. L'escalfem bé i, sense afegir-hi gens d’oli, les posem amb el greix tocant a la paella perquè quedin cruixents per la pell i perdin part del seu greix intern. Quan siguin daurades per la pell, les salem i les coem per les dues bandes, a foc tirant a alt. Després, abaixem una mica la potència del foc i les fem coure un parell de minuts més perquè es coguin bé per dins. Ja les tindrem.

1. Costelles amb pesto de menta

Ingredients:

  • 12 costelles
  • Sal i pebre negre
  • 200 g de cuscús
  • El suc de mitja llimona
  • 20 g de mel
  • Un raig d’oli de sèsam
  • 10 g de sèsam torrat
  • La part verda d’una ceba tendra
  • Oli d’oliva
  • 100 g de iogurt

Per al pesto:

  • Un manat de menta fresca
  • Un manat petit de julivert
  • Mig gra d’all
  • 50 g de festucs
  • 30 g de pipes de gira-sol
  • 40 g de parmesà ratllat
  • 100 ml d’oli d’oliva
  • Sal i pebre
Costelles de xai Parellada / Foto: Raquel Sánchez
Costelles amb pesto de menta / Foto: Raquel Sánchez

Elaboració:

Comencem fent el pesto de menta. Escaldem les fulles de menta, només un moment, en aigua bullent amb una mica de sal i les refresquem immediatament en aigua i gel (no llencem l’aigua d’escaldar les fulles de menta). Les assequem lleugerament i les posem en el pot de la batedora elèctrica. Afegim fulles de julivert, mig gra d’all, els festucs, les pipes de gira-sol, l’oli d’oliva, sal i pebre. Triturem fins a aconseguir la textura desitjada. Posem el cuscús en un recipient, afegim un raig d’oli i sal. Cobrim amb l’aigua d’escaldar la menta i deixem hidratar durant una mitja hora. Mentrestant, preparem l’amanit del cuscús. Piquem la part verda de la ceba tendra. Barregem tots els ingredients: el suc de llimona, la mel, l’oli de sèsam, el sèsam, un bon raig d’oli i la part verda de la ceba tendra. Barregem bé i amanim el cuscús. Coem les costelles a la paella, de la manera habitual. A la base del plat posem un parell de cullerades de cuscús amanit, a sobre hi posem les costelles, napem amb el pesto de menta i acabem amb unes línies de iogurt.

2. Costelles amb patates al safrà

Ingredients:

  • 12 costelles
  • 2 patates
  • Uns brins de safrà
  • 2 grans d’all
  • 15 g de farina
  • 250 ml d’aigua
  • Sal
  • Herbes fresques: romaní, farigola, julivert, menta
Costelles de xai Parellada / Foto: Raquel Sánchez
Costelles amb patates al safrà / Foto: Raquel Sánchez

Elaboració:

Rentem i tallem les patates sense pelar a daus grans. Les posem en un recipient apte per a microones, afegim un raig d’aigua, tapem i les coem al microones durant 7 minuts, a potència màxima. En un morter, piquem el safrà. Afegim els alls, els piquem bé fins a fer-ne una pasta. Afegim la farina i l’aigua. Barregem bé fins a diluir tota la farina. Salem. Fem les costelles de la manera habitual i, a la mateixa paella, enrossim les patates aprofitant el greix de les costelles. Quan tinguin un daurat bonic hi aboquem la salsa de safrà i fem coure, tot sacsejant. Ha de quedar amb textura de salsa i sense sabor de farina crua. Piquem totes les herbes. A la base posem les patates, a sobre les costelles i acabem amb les herbes fresques picades.

3. Costelles amb cebetes lacades al vi negre

Ingredients:

  • 12 costelles
  • 20 cebetes
  • 2 pastanagues
  • 100 g de mantega
  • 20 g de sucre
  • 200 ml de vi negre
  • 200 ml d’aigua
  • Sal i pebre
Costelles de xai Parellada / Foto: Raquel Sánchez
Costelles amb cebetes lacades al vi negre / Foto: Raquel Sánchez

Elaboració:

Les cebetes o cebes franceses o glacejades són molt bones, però molt pesades de pelar. Per fer-ho més fàcil, les escaldarem en aigua bullent durant un minut. Les deixem refredar i les pelem amb les mans, la pell sortirà fàcilment. Pelem i tallem les pastanagues a tires no gaire primes. En una paella amb la meitat de la mantega, posem les cebes i les pastanagues. Afegim el sucre, sal i pebre. Coem a temperatura baixa durant uns minuts. Afegim el vi negre i l’aigua i deixem coure lentament fins que el vi i l’aigua s’hagin pràcticament evaporat. Finalment, hi posem la resta de la mantega i sacsegem perquè es vagin acabant de lacar. Coem les costelles de la manera habitual. Servim les cebes i pastanagues i posem les costelles per sobre.

Si no en tens prou i ets un fanàtic de les receptes de les costelles de xai o, en general, de la carn, et recordem que pots consultar centenars i centenars de Receptes a La Gourmeteria d'ElNacional.cat. Si, per altra banda, prefereixes tenir classificat què cuinar de dilluns a divendres, no et descuidis de mirar l'agrupador de batch cooking amb tots els ingredients, receptes i passos per fer mil i una meravelles gastronòmiques.

Segueix ElNacional.cat a WhatsApp, hi trobaràs tota l'actualitat, en un clic!