Si parlem de menjar enllaunat, un dels aliments que més es consumeix és la tonyina. Un aliment fàcil, ràpid i barat que et permet improvisar una amanida, un entrepà o uns macarrons en un tres i no res. Comprar una llauna de tonyina al supermercat és fàcil, però sabies que pots preparar aquesta conserva a casa? Així és com pots preparar tonyina enllaunada en només 5 senzills passos.

Com fer conserva de tonyina casolana

De conserva se'n pot fer de gairebé qualsevol aliment. Des de tomàquet fins a cors de carxofa, passant per préssec o llegums. Cada aliment té el seu mètode (oli, almívar, salmorra...), però el més important és fer-ho de manera adequada i segura perquè el menjar es conservi correctament durant el màxim temps possible i sense perdre les seves qualitats organolèptiques i nutricionals. Per fer tonyina en conserva (a casa és més fàcil en un pot de vidre que en una llauna, malgrat que l'anomenem 'tonyina enllaunada') el primer que hauràs de fer és visitar la peixateria.

1. Escollir un bon exemplar

El primer pas per fer conserva de tonyina és, evidentment, comprar una bona tonyina. Ves a la teva peixateria de confiança i demana al peixater la millor tonyina que tingui. Quan vagis al mercat, sempre és recomanable explicar als botiguers què faràs amb el producte que compris; d'aquesta manera, el peixater podrà preparar-te i tallar-te el peix de manera òptima. De fet, si li ensenyes el recipient en el qual vols preparar la conserva, encara millor.

2. Primera cocció

Un cop a casa, el següent pas és coure el peix perquè no es faci malbé. Hauràs de bullir la tonyina durant una hora fins que quedi d'un color pàl·lid o blanquinós. Posa el peix en aigua freda i afegeix 100 g de sal per cada litre d'aigua. Posa el foc al màxim i deixa-ho una hora des que comenci a bullir.

3. Tallar i enllaunar

Arriba l'hora de la veritat. Un cop el peix estigui cuit i s'hagi refredat, és moment d'esqueixar-lo en trossos més petits per posar-los al pot en què facis la conserva. La conserva casolana és més pràctica fer-la en un pot de vidre que en una llauna perquè tancar una llauna és bastant més complicat que obrir-la si no tenim els estris industrials corresponents. Amb l'ajuda d'un ganivet, treu els lloms de la tonyina i neteja bé totes les espines del peix. Amb cura i paciència, ves introduint els talls que treguis dins el pot de vidre, estrenyent-los bé contra les parets interiors perquè en càpiga el màxim contingut possible.

4. Afegeix l'oli

Amb la tonyina ben col·locada al pot, toca afegir l'oli d'oliva que la conservarà com el primer dia. Posa oli d'oliva fins dalt de tot el pot, malgrat que pugui semblar que n'hi ha massa. El peix n'absorbirà una part, i si no n'hi ha prou, alguns talls podrien quedar al descobert i es farien malbé abans.

5. L'última cocció

Amb la tonyina i l'oli ben col·locats, és moment de tapar bé el pot de vidre hermètic i deixar-lo al bany maria durant dues hores. Aquesta última cocció segellarà una conserva que, un cop cuita i freda, ja podràs guardar a la nevera per menjar-te-la quan vulguis.

Segueix ElNacional.cat a WhatsApp, hi trobaràs tota l'actualitat, en un clic!