Que bonic és obrir la nevera i veure-la plena d'aliments a tots els prestatges i calaixos. Un sentiment agradable i satisfactori. Ara bé, hi ha productes que no han de passar gaires dies a la nevera si no volem posar la nostra salut en joc. Entre altres, els ous, els lactis, la carn i, evidentment, el peix. En aquest cas, l'ideal és menjar-lo el mateix dia que el comprem. Lamentablement, això no sempre és possible. De fet, amb el ritme atropellat del dia a dia, és freqüent reservar el peix alguns dies a la nevera o, també, congelar-lo.
Com conservar el peix: els millors consells
El peix és un aliment molt vulnerable i que es fa malbé aviat. Per aquest motiu és molt important conservar-lo molt bé i, si no es menjarà aviat, millor congelar-lo. Aquest és el primer consell que hem de tenir clar. Un altre molt important és el fet de tenir clar que, un cop el comprem, com menys temps estigui fora de la nevera, millor. En relació amb aquest punt, una altra cosa rellevant és la procedència del peix, en funció d’on vingui també ens dona informació de quant temps fa que ha estat pescat. No és el mateix que es tracti d'un peix pescat a les costes catalanes, que sigui pescat a un altre país europeu, per exemple.

Quan arribem a casa, el primer pas és treure el peix de l’embolcall en el qual l'hem comprat, el rentem amb aigua freda i li traiem les vísceres, si no ho han fet a la peixateria. L’eixuguem una mica amb un paper i el posem a sobre un recipient hermètic amb reixeta perquè deixi anar a sota tots els seus sucs. Seguidament, cap a conservar-lo en un lloc fresc, és a dir, el reservem a la nevera, on no hi ha de ser més de 2 o 3 dies per poder conservar el peix correctament. La temperatura ha de ser constant i oscil·lar entre els 0 i 4 graus, en funció de si el posem al congelador o a la nevera. A més a més, l'hem de guardar a la zona més freda del frigorífic.
Un altre truc, segurament no tan conegut i que és molt útil, és embolicar-lo bé amb un drap humit i anar-lo revisant perquè no perdi la humitat. També li podem posar una mica de gel picat per sobre, però mai l’hem de deixar dins aigua perquè perd tots els nutrients. En el cas que el peix estigui filetejat, hem d’evitar apilar els filets, ja que augmentaria la humitat i això és favorable pel desenvolupament de bacteris. A més a més, els peixos petits, tipus sardina i seitó, els podem posar sal grossa que els ajudarà a conservar millor i evitarà que s’hi desenvolupin bacteris. Però atenció, perquè si el que fos, per exemple, és fer sushi i consumir el peix cru et recomanem que el congelis prèviament. Si quan el compres ja saps que no és per consum immediat, pots demanar a la peixateria que l’envasin al buit, així guanyaràs uns dies més, i envasat així també el pots congelar fins a tres mesos.
Totes les opcions a tenir en compte
A més de conservar el peix a la nevera o al congelador, també hi ha altres mètodes útils per allargar-ne la durada, com ara el salaó, el fumat i la conserva. El salaó consisteix a cobrir el peix amb sal, creant un ambient que impedeix la proliferació de microorganismes. El fumat, molt emprat en l’àmbit de la restauració, s’utilitza per curar el peix mitjançant l’exposició al fum; el salmó i el bacallà en són exemples habituals. Pel que fa a la conserva, es tracta de cuinar el peix en escabetx o amb alguna salsa i emmagatzemar-lo en pots de vidre ben tancats hermèticament.