Una bona recepta tradicional gairebé sempre comença amb un sofregit. Després se li afegeixin els ingredients que toqui, des de carn o peix, passant per verdures, arròs o fideus, i se sol acabar amb una picada. I un cop llesta, a l'hora d'emplatar-la, és molt habitual servir una ració amb unes herbes aromàtiques que aporten un punt de frescor i una fragància agradable al plat. Però per mantenir les herbes aromàtiques fresques a casa durant el màxim temps possible, cal saber com fer-ho. Si no les conserves adequadament és molt possible que se't panseixin. Així que si no vols que se't faci malbé el julivert quan vulguis fer lluç a la planxa, apunta't els trucs que explica el cuiner Arnau Paris.
Com conservar les herbes fresques més temps
Julivert, anet, coriandre, menta, fonoll o sajolida són només algunes de les plantes aromàtiques fresques que es fan servir a la cuina tradicional catalana. La millor opció, però difícil d'aconseguir en la societat de consum actual, és tenir aquestes plantes al jardí de casa i collir-ne els brots necessaris quan hagis de cuinar. Però tenint en compte que poca gent ho pot fer i que la majoria compra les herbes al mercat, convé saber quina és la millor manera de conservar-les perquè es mantinguin fresques durant el màxim de temps possible. Si les fas servir de tant en tant, convé que les herbes es mantinguin en bon estat perquè no se't facin malbé i les puguis aprofitar al màxim.
El que has de fer amb un manat d'herbes fresques és embolicar-lo amb paper de cuina, mullar-lo una mica i posar el manat embolicat dins una carmanyola
Per fer-ho, el cuiner Arnau Paris, del programa Cuines de TV3, explica un truc molt i molt senzill, però igualment efectiu, que només et portarà un minut de rellotge i t'aportarà un benefici important a la cuina. El que has de fer amb un manat d'herbes fresques és embolicar-lo amb paper de cuina, mullar-lo una mica i posar el manat embolicat dins una carmanyola. Aquesta carmanyola l'hauràs de guardar a la nevera i ja tindràs les herbes fresques a punt quan les necessitis i durant més temps que si les guardessis d'una altra manera.
Un ingredient clau
Les herbes fresques són molt importants a la cuina. Gairebé mai són l'ingredient principal, tret de casos concrets com salses o refrescs (com l'alfàbrega en el cas del pesto o la menta en cas de gelats o granissats). Però tot i no ser la base d'un plat, són l'element final que fa que una recepta sigui bona o passi a ser excel·lent. A més de ser importants per a elaboracions com les picades, que acostumen a portar julivert, també són un element que eleva els plats en la seva fase final, aportant aroma (una part importantíssima en una preparació i que sovint passem per alt), color i el toc de sabor que de vegades trobem a faltar en plats que no porten herbes.