Avui volem parlar d'un plat tan típic com exquisit: el pop a la gallega. Però més concretament del rellevant de la qüestió: com coure el pop. A Galícia aquest deliciós plat també es coneix com a pop á feira perquè és el menjar Gallec per excel·lència que se serveix en fires i romeries.

Encara que també pots comprar el pop ja bullit que normalment es ven a les grans superfícies i supermercats, no hi ha res com fer-ho a casa al teu gust. A més, és més fàcil del que pot sonar a priori.

Pop
Pop / Font: Unsplash

Què he de fer abans de coure'l?

Si el compres fresc l'hauràs de congelar un mínim de dos dies per trencar-li les fibres i evitar així que sigui dur després de la seva cocció. Antigament no es congelava ja que els pescadors el "mazaban" contra alguna roca per aconseguir trencar-li les fibres.

Si el compres fresc l'hauràs de congelar un mínim de dos dies

Ara sí: trucs per coure pop:

  • És molt important estovar el pop abans de cuinar-lo. L'únic que hem de fer és congelar-lo si l'hem comprat fresc o comprar-lo directament congelat.
  • Traiem el pop un dia abans del congelador i el passem al frigorífic perquè es descongeli. És important fer-ho en una cassola o un bol gran ja que deixarà anar molt líquid i pot desbordar. A l'hora de cuinar el passem una mica per aigua freda per treure possibles impureses.
  • Posem una cassola (la més gran que tinguem) al foc amb aigua, no afegim sal ja que el pop se sala al final, en la presentació. Quan trenqui a bullir afegim el pop, l'agafem pel cap i «l'espantem», aquesta tècnica consisteix a posar i treure el pop 3 vegades de la cassola per aconseguir que el pop es quedi rígid i no li caigui la pell durant la cocció.
  • Coem el pop durant uns 25-30 minuts a foc mitjà depenent de la mida (el normal és coure un pop d'1,8 kg – 2 kg, amb 25-30 és suficient). La primera vegada que el cuineu us costarà agafar-li el punt però després us sortirà de perles.
  • Quan acabem de coure el pop el deixem reposar uns minuts i després el traiem a una font. A la mateixa aigua llancem les patates i coem durant 15 minuts. Si no vols que agafin el color rosat pots fer-les en una altra cassola.
  • Tallem el pop amb unes tisores de cuina, les potes en trossos d'1 cm de gruix i el cap en trossos petits.
  • El servim en plat de fusta amb una base de patates. Salem amb sal grassa, empolvorem amb el pebre vermell (picant o dolç) i ruixem amb una mica d'oli.
Pop Gallega
Pop Gallega / Font: Unsplash

Com diem, no surt perfecte a la primera en gaires ocasions, però ja veus que la complicació no és molt elevada. A més, el pop aporta molts nutrients al cos, i és un plat amb un sabor que agrada a petits i majors. T'animes a preparar-lo?