La cervesa és una d'aquelles begudes que formen part del paisatge emocional i cultural de mig món: acompanya reunions, àpats, celebracions i fins i tot converses improvisades que s'allarguen sense que ens n'adonem. La seva popularitat és tan gran que moltes cultures l'han convertit en un símbol social i gastronòmic, i la seva història està lligada fins i tot a la supervivència de generacions senceres. Però al costat d'aquest encant ancestral hi ha un enemic que tots coneixem massa bé: la ressaca, aquell malestar que apareix quan la celebració se'n va de les mans. Per això ha cridat tant l'atenció una proposta revolucionària que arriba des del Regne Unit: una cervesa sense alcohol capaç de reproduir la sensació d'embriaguesa sense causar ressaca, sense efectes adversos i sense risc d'addicció. Una beguda que sona gairebé a ciència-ficció i que està posant potes enlaire el que crèiem saber sobre l'alcohol i els seus efectes en el cervell.
Cervesa sense alcohol que emborratxa sense donar ressaca
La protagonista d'aquesta història es diu Gabyr, i neix als laboratoris de Gaba Labs, situats als afores de Londres. El projecte està dirigit pel prestigiós neurocientífic David Nutt, expert en com es comporta el cervell sota els efectes de l'alcohol. En lloc d'emborratxar mitjançant etanol, com passa amb qualsevol cervesa convencional, Gabyr actua sobre els receptors GABA, vinculats a sensacions de relaxació i desinhibició. Aquest enfocament permet generar un estat similar a la “borratxera suau”, però amb un detall sorprenent: l'efecte dura a penes 30 minuts, no deixa malestar posterior i, segons Nutt, no pot considerar-se placebo. S'han registrat canvis reals en l'activitat cerebral mentre les persones es senten més tranquil·les, socials i despreocupades, tal com passaria després d'un parell de canyes.
El seu efecte dura tan sols 30 minuts i no deixa malestar posterior
La innovació va més enllà d'eliminar la ressaca. Gabyr està dissenyada per no activar circuits cerebrals relacionats amb la dopamina o les endorfines, que són els que afavoreixen l'addicció, l'agressivitat o els temuts black-outs. En altres paraules, aquesta beguda produeix desinhibició, però evita els mecanismes que tornen nociu l'alcohol tradicional. Com ho aconsegueix? Gràcies a una barreja de botànics com la magrana, la passionària o la fulla de damiana, plantes conegudes per les seves propietats relaxants, combinades amb un procés de “gairebé-fermentació” típic de les cerveses 0.0%. D'aquesta manera manté aroma i gust similars a una cervesa convencional, però sense una sola gota d'etanol.
Però si no porta etanol, es pot detectar en un control d'alcoholèmia? La resposta és no. En no contenir alcohol real, els dispositius de mesura no registren cap rastre. Tot i això, David Nutt insisteix que això no significa que sigui segur conduir després de consumir-la. La relaxació que genera podria afectar la capacitat de reacció, i encara calen estudis de llarg termini per comprovar la seva seguretat total en col·lectius com embarassades o persones amb trastorns neurològics.
Gabyr obre un debat fascinant sobre el futur del consum recreatiu: una beguda que hackeja el teu cervell per oferir el bo de la cervesa... sense el dolent. Una idea que fa tot just uns anys hauria semblat impossible.
