Segur que alguna vegada t'has plantejat quins grups d'aliments formen part de la nostra base d'alimentació. Els cereals són un dels pilars de la dieta Mediterrània, juntament amb les proteïnes i els greixos.

Perquè la nostra decisió sigui encertada i saludable, a l'hora d'escollir uns cereals o d'altres ens hem de fixar en la quantitat de sucre, sal i fibra que ens aporten. I és que hi pot haver variacions enormes entre un o un altre cereal, les diferències són més notables sobretot en la quantitat de sucre.

Una ració de cereals d'esmorzar no hauria d'aportar més de 6,5 grams de sucre

Els barems que hem de tenir en compte són els següents:

  • Una ració de cereals d'esmorzar no hauria d'aportar més de 6,5 grams de sucre (o no pas més de 18,5 grams de sucre en 100 grams).
  • L'AESAN considera que un aliment té molta sal quan iguala o supera els 1,25 grams de sal per cada 100 grams d'aliment, i que aporta "poca sal" (és la situació idònia) quan té 0,25 grams de sal per cada 100 grams d'aliment. Si a l'etiqueta no s'indica la sal, sinó el sodi, tan sols és necessari multiplicar la xifra de sodi per 2,5 per saber quanta sal aporta (la sal és clorur sòdic).
  • Quant a la fibra dietètica, com més s'apropi a l'aportació del pa integral, millor. Això és: uns 2,7 grams de fibra per ració (o uns 7-8 grams de fibra dietètica per cada 100 grams).
Cereals
Cereals / Font: Unsplash

Per què són els cereals un grup important en la nostra alimentació?

  • Ens aporten energia de fàcil assimilació per l'organisme.
  • Representen l'aliment més econòmic amb referència als seus costos en calories i proteïnes.

Són igual de saludables els cereals sencers o integrals que els refinaments?

  • El refinament, és a dir el procés de transformació per a l'obtenció de farines, pot comportar la pèrdua de fibra insoluble, sals minerals i vitamines.
  • Els cereals integrals són més rics en nutrients i aporten fibra insoluble, àcids grassos essencials, vitamines i minerals.
Cereal
Cereal / Font: Unsplash

Quins cereals són més recomanables?

Civada

Els flocs de civada són una opció deliciosa i nutritiva per començar els nostres matins de la forma més saludable possible. No només regula el trànsit intestinal, sinó que a més ens aporta antioxidants i és un perfecte sadollant. Són moltes les propietats de la civada. El seu alt contingut en vitamines i aminoàcids contribueixen a cuidar-se de la nostra salut cardíaca i a disminuir els nivells de colesterol. Pràcticament no conté sucres i és rica en minerals.

Sègol

Si parlem dels cereals més sans resulta imprescindible esmentar el sègol. Aporta fibra de caràcter dietètic. Això implica que ens ajuda a gaudir d'una flora intestinal en perfecte estat. A més, aporta proteïnes al nostre organisme i carbohidrats d'absorció lenta. També regula els nivells de colesterol i ens aporta una gran quantitat de vitamines. El millor d'aquest cereal és que el pots consumir en diversos formats.