Fa nou mesos, concretament la primera setmana de març, saltava la notícia que una bodega centenària de Barcelona podria tancar per un "error fatídic" que es va cometre fa molts anys i una posterior història rocambolesca va desencadenar el pitjor dels finals. Ara, quaranta setmanes després, la Bodega Ca'l Pep es veu en una "situació crítica", segons comenta la propietària Griselda López a ElNacional.cat. Després de mesos i mesos de lluita i converses amb l'Ajuntament de Barcelona, el panorama actual no ha canviat de llavors ençà i el 19 de desembre podria ser el darrer dia que la ciutat comtal podria veure la persiana pujada d'aquest establiment que va obrir el 1937, ara ja fa 86 anys.


Clam unànime de la clientela: "Si us plau, conserveu aquesta bodega"

"Us parlo de l'emblemàtica Bodega Ca'l Pep, i d'aquesta situació que no fa res més que empitjorar. M'arriba una ordre de tancament de part de l'Ajuntament per al dia 19 d'aquest mes, sense cap mena d'opció. Jo continuo en la meva lluita constant per poder seguir amb aquest celler endavant perquè a més de ser una feina que m'omple també és la font d'ingressos de la meva família monoparental i sobretot perquè cada client que la visita m'ho demana sempre amb la mateixa frase: 'Si us plau, conserveu aquesta bodega'".

Griselda López a la Bodega Ca'l Pep
Griselda López a la Bodega Ca'l Pep / Foto: Víctor Antich

La Griselda López explica que se'ls està exigint que s'adaptin a la normativa acústica vigent ara mateix per a bars a Barcelona. Ella eximeix, però, que "no s'està tenint en compte en cap moment que som un celler de l'any 1937 i les circumstàncies del local són diferents". Tot això per una altra denúncia de la mateixa i única veïna del local. "Uns tècnics van fer una sonometria i sí, vam superar decibels, precisament, perquè som un local molt antic", assevera la propietària.

"Vam proposar idees i opcions a l'Ajuntament de Barcelona per tal de fer les coses bé i ajustar un projecte acústic que permetés que a aquesta veïna no li arribés tant soroll i en què es pogués conservar l'essència del celler i no la desvirtualitzés del tot", es justifica López. La contestació que van rebre per part del consistori va ser que completessin aquest projecte, cosa que van dur a terme, confirma la titular. "Després vam tenir una reunió pertinent, el dia 21 de novembre passat per parlar-ne i ens expliquen que hem de complir exactament la normativa que existeix per a bars a Barcelona, la qual cosa consistiria a insonoritzar sostre, parets i terra, i destrossar per complet el local que fa tants anys que està així i és aquí on resideix el seu encant", implora Griselda López.

Una denúncia, 30.000 euros d'obres i tancament imminent

"Tot això m'ha suposat una despesa econòmica molt alta; enginyer acústic, projecte, advocat… Sense comptar amb l'emocional i, així i tot, ho he fet amb l'esperança de conservar la Bodega Ca'l Pep i lluitar-hi. No trobo manera d'afrontar això, a més de la bogeria de fer desaparèixer un local dels que ja no queden a Barcelona (o en queden molt pocs)", exhala Griselda López. Ella i la seva filla tenen pocs dies per fer-ho o els tancaran el celler immediatament. La nova inversió econòmica seria al voltant d'uns 30.000 euros més o menys. "Jo acabo d'agafar les regnes del negoci i no tinc tots aquests diners, però poc els importa tancar un negoci d'un dia per a l'altre del que vivim la meva filla i jo. És massa injust que per una sola denúncia d'una única persona el plantejament de resolució sigui tan dràstic. La Bodega Ca'l Pep sempre ha estat un lloc tranquil, el barri ho vol, i no estem disposats a perdre un lloc així, on tanta gent diu sentir-se com a casa seva i que ha viscut i passat per tantes històries", conclou López.

El desenllaç final serà dimarts 19 de desembre i veurem la Bodega Ca'l Pep tancar per sempre després de 86 anys si l'Ajuntament de Barcelona no fa cap moviment d'última hora ni cap reconsideració.

L'Ajuntament de Barcelona s'hi pronuncia

L'Ajuntament de Barcelona ha informat que l'ordre de cessament de l'activitat de la Bodega Ca'l Pep arriba després que l'expedient per incompliment de l'ordenança de medi ambient per soroll s'iniciés el maig del 2022. És en aquest moment que es notifica als titulars de l'establiment la necessitat d'adequar l'establiment. Durant aquest temps els titulars de l'establiment han pogut presentar les al·legacions que han cregut convenients, però el primer projecte acústic no el van presentar fins al juliol de 2023, un projecte que ha estat retornat en dues ocasions a l'agost i a l'octubre per corregir mancances. Avui en dia, el darrer projecte presentat compta amb informe favorable. Des del primer moment s'ha acompanyat els titulars de l'establiment a resoldre el problema d'aïllament del local, amb visites dels responsables del Districte i nombroses reunions per explorar totes les solucions possibles, la darrera aquesta mateixa setmana. En tot cas, atès el Pla d'Usos vigent a la Vila de Gràcia, no es pot ampliar l'aforament del local que pogués fer més rendible les obres d'insonorització, unes obres imprescindibles per complir amb els nivells de soroll que marca la normativa municipal. L'incompliment dels nivells de soroll vulnera el dret a la salut de les persones que el pateixen, però això és imprescindible garantir-ne el compliment.

Segueix ElNacional.cat a WhatsApp, hi trobaràs tota l'actualitat, en un clic!