La tornada a l'escola, i també a la feina, ja és aquí. Deixem les vacances en un racó, apartades fins d'aquí a uns mesos, i donem la benvinguda a un nou curs escolar i laboral ple de reptes. A La Gourmeteria, però, ens centrem ens les dates i els esdeveniments més importants que marcaran l'agenda aquesta temporada 2023-24. Des d'aquest setembre i fins al pròxim juliol-agost de l'any vinent, hi ha moltes dates marcades en vermell al calendari gastronòmic més immediat. A continuació, repassem els actes més importants que encara s'han de celebrar aquest 2023.

Calendari gastronòmic 2023: informació i dates més rellevants

Andorra Taste

Andorra Taste suposa una Trobada Internacional de Gastronomia d'Alta Muntanya. Per segon any consecutiu, Andorra reunirà els millors xefs del món en un esdeveniment únic i exclusiu. Una trobada per gaudir, debatre i construir sobre l'autenticitat dels territoris d'alta muntanya. Una cita d'alçada per tastar la millor gastronomia.

📆 Del 13 al 17 de setembre de 2023

Premis Nacionals de Gastronomia 2023

El dimarts 3 d'octubre del 2023, a les 19 h, se celebrarà el lliurament dels Premis Nacionals de Gastronomia 2023 al Museu Nacional Centre d'Art Reina Sofia de Madrid. Els Premis Nacionals són concedits per la Reial Acadèmia de Gastronomia des del 1974, i reconeixen la tasca dels millors professionals vinculats a la nostra cultura gastronòmica. Els màxims guardons del sector gastronòmic premien sis categories i cadascuna compta amb el seu propi Jurat, format per membres de la Reial Acadèmia de Gastronomia, premiats d'anys anteriors i altres experts:

  • Millor cap de cuina. Premia el professional de cuina que hagi desenvolupat la tasca anual més destacada a un restaurant radicat a Espanya.
  • Millor director de sala. Premia el professional de sala que hagi desenvolupat la tasca anual més destacada a un restaurant radicat a Espanya.
  • Millor Sommelier. Premia el professional de sommelieria que hagi desenvolupat la tasca anual més destacada en un restaurant radicat a Espanya.
  • Millor comunicació gastronòmica. Premia el millor professional, empresa o projecte de comunicació o difusió gastronòmica desenvolupat a Espanya o que hagi tingut impacte al nostre país.
  • Investigació i Innovació Gastronòmica. Premia la tasca de recerca o innovació en les matèries pròpies de la Reial Acadèmia de Gastronomia: investigació científica o tecnològica, històrica, innovació en les tècniques alimentàries o de restauració, desenvolupament de nous productes o formes de producció, etc.
  • Tota una Vida. Reconeix la trajectòria dilatada d'una persona que hagi fet una contribució excepcional a la gastronomia espanyola en qualsevol de les facetes.

A més, aquest any es lliurarà la II edició del Premi Nacional de Gastronomia Talent Jove Aliments d'Espanya, fruit de la col·laboració de la Reial Acadèmia Gastronomia amb el Ministeri d'Agricultura, Pesca i Alimentació. El Premi reconeix els professionals, projectes o empreses liderades per joves menors de 30 anys vinculats amb totes les etapes de la cadena alimentària.

📆 3 d'octubre de 2023

The World’s 50 Best Bars 2023

Com a part del seu viatge global i la seva filosofia per il·luminar més escenes de bars a tot el món, The World's 50 Best Bars 2023 es trasllada a Singapur el 2023 per al seu primer esdeveniment fora d'Europa. Amb l'acte principal que tindrà lloc el pròxim 17 d'octubre, la comunitat de cocteleria es reunirà per celebrar el millor dels bars durant una setmana d'esdeveniments. Després de l'èxit del programa 2022 a Barcelona, ​​que va comptar amb més de 85 festes satèl·lit, torns de convidats i activacions en quatre dies, les festes s'iniciaran el 16 d'octubre, amb la ja mítica Festa dels Bartenders, la vetllada que reuneix els bars catalogats la nit abans de descobrir el seu rànquing. La brillant cerimònia de lliurament de premis prossegueix l'endemà, mentre que el dimecres 18 d'octubre a la tarda, un nou 50 Best Closing Party Brunch abaixarà el teló.

📆 17 d'octubre de 2023

Fòrum Gastronòmic Barcelona

El Fòrum Gastronòmic Barcelona 2023 serà un dels esdeveniments més importants d'aquest curs a la ciutat comtal. Tindrà lloc a la Fira de Montjuïc entre el 6 i 8 de novembre i preveu reunir més de 350 expositors, un 20% més que el 2022, de manera que serà "major edició de la història", segons calcula la Fira de Barcelona. El compromís de la cuina i la gastronomia per la sostenibilitat i la protecció de la biodiversitat serà el tema central del Fòrum Gastronòmic, que de la mà de grans xefs visibilitzarà els projectes que duen a terme en defensa de les espècies natives i varietats plantes locals, i per recuperar mètodes d'elaboració tradicionals, alhora que impulsen la transformació social des dels seus establiments. A més, a través de classes magistrals, sessions temàtiques i presentacions, experts i professionals del panorama gastronòmic revelaran les darreres tendències i debatran sobre els grans reptes de futur del sector.

📆 6, 7 i 8 de novembre de 2023

Concurs Nacional de Pintxos i Tapes i Campionat Mundial de Tapes

Un any més es repeteix l'èxit de la convocatòria de la del Concurs Nacional de Pintxos i Tapes 2023 que aquest any celebra la seva 19a edició. Per primera vegada a la història, es va celebrar una prèvia a Catalunya per escollir la tapa que representaria el país català al Concurs Nacional. El lounge bar de l’hotel Üpper Diagonal s’ha imposat a la resta dels participants amb 'Delícia de sípia', un mos que inclou entre els seus ingredients maionesa de shichimi i mango, tàrtar de gamba i sal de tonyina. La recompensa reservada al guanyador es completa amb un guardó artístic i 1.500 €. Els dies 6, 7 i 8 de novembre sortirem de dubtes i descobrirem la millor tapa d'Espanya.

📆 6, 7 i 8 de novembre de 2023

The Best Chef 2023

The Best Chef Awards 2023 viatja fins a Mèxic aquesta pròxima edició, la setena ja, per donar cita als referents que estan marcant el ritme de la gastronomia des de les cuines. La celebració tindrà lloc a Yucatán del 18 al 20 de novembre. L'any passat la celebració va tenir lloc a Madrid, un esdeveniment sense precedents que va situar la ciutat madrilenya al centre mundial de la gastronomia, amb una sèrie de trobades que van tenir lloc al voltant de la data i que van reunir potser de l'univers culinari. Actualment, el primer lloc l'ocupa, per segon any consecutiu el cuiner al capdavant de DiverXO, Dabiz Muñoz, coronant un Top 5 que compta amb la presència de dos xefs (català i basc) més, Joan Roca (Nº.4) i Andoni Luis Aduriz (Nº .5)

📆 18, 19 i 20 de novembre de 2023

Guia Michelin Espanya 2024

I, per últim, la cirereta del pastís. L'esdeveniment gastronòmic més important d'Espanya que se celebrarà a la capital catalana a finals de novembre de 2023. Es tracta de la Guia Michelin Espanya 2024, i l'acte serà a l'Auditori del Fòrum de Barcelona. La mateixa institució ho va anunciar el passat mes de març: "Després de molts mesos de converses amb Turisme i l'Ajuntament de Barcelona, per fi podem anunciar que la capital catalana acollirà aquesta festa gastronòmica d'una marca amb una reputació mundial tan rellevant". Barcelona és la ciutat amb més restaurants amb Estrella Michelin de l'estat, amb un total de 24. D'aquests, 16 tenen una estrella, 5 en tenen dues i 3 en tenen tres.

📆 28 de novembre de 2023