En una de les primeres escenes de la pel·lícula de dibuixos animats Inside Out (producció de Pixar titulada a Espanya "Del revés" i estrenada el 2015), la nena protagonista, Riley Anderson, plora desconsoladament per no haver de menjar-se un plat de bròquil. Són moltes les persones a qui no agrada aquest aliment, ja sigui per la seva poc agradable olor en cuinar-lo com pel seu sabor. Una cosa que no fa justícia en absolut a les propietats i els beneficis saludables del bròquil: efectes beneficiosos per al sistema cardiovascular, prevenció d'alguns tipus de càncer, propietats antiinflamatòries i antioxidants... Aquestes en són algunes de les 7 que veurem a continuació. Segur que després de conèixer-les totes t'animes a incorporar més sovint aquest aliment a la teva dieta. 

🥦 Novembre: tots aquests aliments pots plantar durant aquest mes

 

pexels cats coming 1359326 / Foto: Pexels, Cats Coming
Brots de bròquil / Foto: Pexels

7 beneficis de les propietats del bròquil

1. Ajuda al sistema cardiovascular

L'aportació del bròquil quant a vitamina C contribueix al correcte funcionament del sistema cardiovascular. Segons la Fundació Espanyola del Cor, un estudi portat a terme per investigadors de la Universitat sud-coreana d'Ulsan ha demostrat que la insuficiència cardíaca està relacionada amb baixos nivells de vitamina C en l'organisme.

2. Beneficiós per al sistema ossi

Els 56 mil·ligrams de calci continguts en cada 100 grams de bròquil, segons dades de la Fundació Espanyola de la Nutrició (FEN), contribueixen al correcte manteniment dels ossos i són especialment importants en la dieta de les persones que no poden consumir lactis o, en etapes com la menopausa, com a complement al consum de llet.

El brocoli té nombrosos beneficiosa/ Foto: Pexels, Polina Tankilevitch
El bròquil té nombrosos beneficis / Foto: Pexels

3. Ajuda a prevenir el càncer

L'Institut Nacional del Càncer dels Estats Units (NCI) considera una de les molècules presents al bròquil, el sulforafano, com un potent agent anticancerigen.

4. Combat el restrenyiment

Els experts en el sistema digestiu recomanen ingerir de 20 a 25 grams de fibra al dia per afavorir el trànsit intestinal. El bròquil aporta, segons la Fundació Espanyola de la Nutrició, uns 2,6 grams de fibra per cada 100 grams d'aquest vegetal, el que significa que una ració normal suposa un 20%, aproximadament, de la quantitat diària aconsellada.

🍂 Quines verdures de temporada puc menjar a la tardor?

 

pexels marina leonova 7630466
El bròquil és un aliment fonamental / Foto: Pexels

5. Ideal durant l'embaràs

El seu contingut ric en àcid fòlic, proteïnes, calci, antioxidants, fibra i fòsfor el converteix en un aliment altament recomanat per al seu consum durant l'embaràs.

6. Un aliat ocular

Els nutrients que conté el bròquil, com la zeaxantina i el beta-carotè, així com la vitamina A, el converteixen en un bon aliat per a la salut dels ulls, ja que ajuda a prevenir la degeneració muscular, l'aparició de cataractes i els danys de les radiacions UV. Segur que desconeixies aquestes propietats beneficioses de la verdura.

pexels valeria boltneva 11213759
És més beneficiós al vapor / Foto: Pexels

7. El bròquil, millor al vapor que bullit

Les reaccions químiques del metabolisme del nostre cos produeixen radicals lliures, substàncies reactives d'alt poder corrosiu. Per combatre-les, el nostre organisme compta amb els antioxidants, als quals es pot ajudar consumint bròquil, aliment ric en sulforafà, una molècula que contribueix a activar els gens que milloren l'estrès oxidatiu. Estudis realitzats al respecte han demostrat que si es bull el bròquil es destrueix gran part del seu contingut en sulforafà. L'ideal és, en lloc de bullir-lo, cuinar-lo al vapor entre un i tres minuts, ja que d'aquesta manera el bròquil proporciona deu vegades més sulforafà.