Les bledes són una de les verdures més temudes pels més petits ja que visualment no és un aliment que cridi molt l'atenció, però cal dir que el seu aspecte no li fa justícia a una de les verdures amb més propietats nutricionals. Les bledes contenen gran quantitat de carotenoides que una vegada en l'organisme es transformaran en vitamina A. Aquesta vitamina aporta molts beneficis per a la salut:

  • És coneguda com la vitamina de la vista ja que té efectes que prevenen malalties de la visió com la ceguesa, cataractes, etc.
  • La vitamina A reforça el sistema immune prevenint malalties relacionades amb virus i bacteris.
  • A més, juga un paper important en la salut de les barreres de l'organisme que són la pell, les ungles i el cabell.

Les bledes són riques en vitamines A, E i C

Grapat Bledes
Grapat Bledes

També són riques en vitamina E i C que tenen propietats antioxidants que eviten l'envelliment dels nostres òrgans. I vitamina K que intervé en la coagulació de la sang. A més de contenir moltes vitamines, les bledes son riques en minerals. Contenen gran quantitat de calci, que com tots sabem és molt important per tenir uns ossos sans i forts.

Tanmateix, avui ens volem centrar en els molts beneficis que té consumir les bledes crues. Exacte, sense cuinar, encara que haurem de tenir en compte que cal rentar els fulls perfectament per evitar contratemps. Si té molt dura o gruixuda la part blanca de la bleda l'hi pots treure i només menjar els fulls.

Bleda
Bleda

Beneficis de menjar bledes crues:

  • És ideal per a les persones que vulguin seguir una dieta per aprimar ja que contenen 91 per cent d'aigua i poques calories (20 per cada 100 g).
  • Ajuda a combatre l'anèmia.
  • És útil per combatre el restrenyiment.
  • És bona per a la vista al ser rica en vitamina A.
  • Enforteix el sistema immunològic.
  • És bo menjar bleda crua perquè manté en bon estat la pell, el cabell, les ungles, els ossos, les dents i les mucoses.
  • És bo menjar bleda crua perquè és útil per a malalties del cor.
  • Ajuda a cicatritzar ferides.
  • És digestiva.
  • propietats antioxidants, per la qual cosa prevé l'envelliment prematur.
  • Es poden menjar bledes crues perquè ajuden a prevenir l'osteoporosi.
  • És bo menjar bleda crua perquè afavoreix a reduir la retenció de líquids.
  • És bona per eliminar toxines gràcies al seu efecte sobre la funció renal.
  • La bleda està recomanada per a dones embarassades ja que ajuda la bona formació del fetus i evita l'aparició de malformacions en el nadó.
  • Ajuda en el creixement dels nens.
  • Té propietats anticancerígenes.