Barcelona tindrà, a partir d'aquest curs que ve, un nou centre públic de formació de cuina i restauració. L'Institut de Gastronomia i Restauració de Barcelona formarà professionals qualificats i garantirà l'oferta educativa integral i accessible per a diferents perfils d'alumnat. El centre oferirà l’itinerari formatiu complet dins de l’àmbit de la gastronomia i la restauració. El nou institut s’ubicarà a l’equipament de més de 4.000 m² que actualment ocupa l’Escola Superior d’Hoteleria de Barcelona (ESHOB) al Passeig del Taulat, 243. Aquest centre, de titularitat privada, ha cessat l’activitat en acabar el curs 2024-2025.
Nou institut de cuina a Barcelona
Tots els ensenyaments que s’impartiran a l'Institut de Gastronomia i Restauració de Barcelona són de nova implantació i es desplegaran en equipaments punters i especialitzats adequats tant per a la formació adreçada a persones joves com a persones adultes en situació d’atur o en actiu. La creació de l’Institut respon, segons l'Ajuntament de Barcelona, a la necessitat detectada en el Pla Director de la Formació Professional 2023-2030 sobre la creació de places en l’àmbit de la gastronomia i restauració. L’institut suposarà un increment de 377 places públiques, que se sumen a les 1.180 que enguany s’oferiran a Barcelona per al sector de la gastronomia i restauració.

El centre, que respondrà al model Be Pro de formació professional, també enfortirà la col·laboració amb el teixit empresarial per facilitar l’actualització de la formació, l’estada a l’empresa de les persones aprenents, la formació contínua (tant pel que fa al perfeccionament com pel que fa a la requalificació professional) i la inserció laboral. També permetrà garantir la continuïtat de l’alumnat que actualment cursa estudis a l’ESHOB. A més, l’aprofitament d’un espai educatiu existent permet una implementació eficient del projecte, optimitzant recursos i accelerant la posada en marxa del centre.
Promoció de la gastronomia local
El nou Institut de Gastronomia i Restauració de Barcelona tindrà entre els seus objectius impulsar la promoció de la cuina local i la cultura gastronòmica catalana. A través d’un enfocament que combina tradició i innovació, el centre posarà en valor els productes de proximitat, la sostenibilitat i les tècniques culinàries autòctones i fomentarà una identitat gastronòmica forta i competitiva en l’àmbit global. Tanmateix, la internacionalització serà un eix clau del projecte, aprofitant les oportunitats de finançament Erasmus per facilitar la mobilitat tant d’alumnat com de professorat. Això permetrà establir aliances amb altres institucions i professionals de prestigi d’arreu d’Europa, de manera que enriquirà la formació amb experiències internacionals i aportarà una visió global a la gastronomia local.