Són centenars i centenars d'establiments a Barcelona. Restaurants, bars, bodegues, cases de menjars i un llarg etcètera que necessita aixopluc i un ens sota el qual organitzar-se i estructurar una estratègia de present i futur. Amb aquesta ideologia, aquest migdia a El Molino s'ha presentat Barcelona Restauració, la nova associació de restauradors de la ciutat, després d'“una demanda històrica del sector”. Amb el suport de prop de 700 establiments de restauració de la capital, estrenen “veu pròpia amb la voluntat de sumar i no anar contra ningú”.

Neix Barcelona Restauració amb el compromís de defensar la proximitat i els barris

Proximitat, proximitat i més proximitat. Aquesta ha estat la idea repetida durant l'acte de presentació amb el consens de “néixer des dels barris i per als barris”. L'associació, que està presidida per Salva Vendrell, restaurador, expresident de Barcelona Comerç i del Gremi de Restauració de Barcelona, es constitueix amb una mirada territorial adaptada a les necessitats reals dels restauradors de tots i cadascun dels barris de la capital.

Els restauradors s'aixopluguen ara sota la nova associació Barcelona Restauració / Foto: Emma Porta

En la posada oficial i formal, el president de Barcelona Comerç, Pròsper Puig, ha repetit el fet que l'entitat “neix d'una demanda clara i reiterada amb la voluntat de cultivar i mantenir un diàleg honest i útil amb els barris de la ciutat”. Precisament, el concepte de la utilitat s'ha mencionat diverses vegades perquè Barcelona Restauració sigui un canal únic i directe amb els eixos comercials dels barris i els restauradors a l'hora de resoldre dubtes, tràmits burocràtics o el fet de contractar nou personal, entre altres. Tot plegat, amb la fita de “contribuir a generar una identitat i un dinamisme a cada territori”, ha subratllat Puig que ha incidit en la capacitat d'actors com a “motors d'activitat econòmica i de quotidianitat veïnal i enfortir una restauració de qualitat als baixos de casa nostra”.

"Fem una passa endavant per defensar la restauració de proximitat que defineix la identitat de la ciutat. Referent de qualitat, identitat i vitalitat"

Vendrell, el president del nou organisme, li ha agafat el relleu per deixar clar les principals idees i els motius que els han portat al naixement de Barcelona Restauració. “Ens adonem de la importància dels barris i dels seus comerços perquè són peces fonamentals de l'economia de la ciutat”, ha arrencat per afegir que “parlem de persones i d'una comunitat que atorga identitat als barris, però que, per contra, la restauració no tenia una veu pròpia, una atenció particular”. També, ha destacat que l’entitat neix per “aportar recursos útils i concrets al dia a dia dels restauradors”. Ha remarcat la voluntat de donar visibilitat al sector com a motor de barri i de ciutat, oferir “assessorament i suport tècnic” i establir “canals de comunicació àgils amb l’administració”. Vendrell ha subratllat que la nova associació es fonamenta en tres pilars: barris vius, promoció gastronòmica activa i proximitat real amb els restauradors, i que treballarà amb una “xarxa viva i col·laborativa” per enfortir el teixit econòmic local. “Si fas barri, hi tens lloc”, ha conclòs.

Gastronomia de proximitat per fer i mantenir els barris vius / Foto: Carlos Baglietto

La visió dels restauradors dels barris barcelonins

Les restauradores Montserrat Queixal (del restaurant Dorotea) i Clara Andreu (del restaurant Can Pringa) han coincidit a defensar la proximitat com a eix del projecte. Queixal ha reivindicat “posar de moda el barri a través de la gastronomia” i ha celebrat que l’associació aporti “unió i suport en la gestió diària del negoci”. Andreu, per la seva banda, ha demanat “una unió real, sense competència ni confrontació”, i ha destacat que l’entitat pot “donar empenta als nous restauradors que volen fer cuina de proximitat”. Per acabar, el cuiner Nil Dulcet, cap de cuina de Compartir Barcelona i padrí de la nova associació, ha defensat la necessitat de “creure més en el potencial gastronòmic de la ciutat”. Ha subratllat que “Barcelona és una de les millors ciutats del món gastronòmicament parlant” i ha advocat per “atreure un turisme de qualitat que s’amarri a la cultura gastronòmica local”.

Segueix ElNacional.cat a WhatsApp, hi trobaràs tota l'actualitat, en un clic!