Del 3 al 5 de novembre, al recinte de Montjuïc de Fira de Barcelona, se celebra una nova edició del Gastronomic Forum Barcelona (GFB), la fira professional del sector de la gastronomia i l'hostaleria més important del país. Una edició que serà de rècord, amb més de 400 empreses expositores, un 10% més que l’any passat. La Nova Cuina Catalana centrarà un programa d’activitats que reunirà, per primera vegada, tots els xefs catalans amb tres estrelles Michelin. Jordi Cruz, Joan Roca, Paolo Casagrande, Oriol Castro, Mateu Casañas, Eduard Xatruch i els germans Torres, però també altres grans figures de la gastronomia catalana com Ferran Adrià.
Gastronomic Forum Barcelona 2026
Aquest matí s'han presentat a l'hotel Intercontinental Barcelona les novetats de l'edició d'enguany del Gastronomic Forum Barcelona. Serà l'edició més gran de la història, amb 175 ponents, 180 activitats, 72 cuiners i més de 50 estrelles Michelin. A més dels grans noms presents a la fira, que per primera vegada reunirà els xefs de tots els restaurants catalans amb tres estrelles Michelin, aquesta edició també comptarà amb més de 200 petits productors de diferents punts de l’Estat com Galícia, Castella i Lleó o les Illes Balears, entre altres. També hi haurà lloc per als productors catalans, que disposaran d'un espai propi, l’Espai Catalunya, amb representació de més de 80 productors locals del país.
Entre les ponències més destacades, hi haurà la xerrada de Ferran Adrià sobre la definició i anàlisi de la Nova Cuina Catalana
A la presentació hi han intervingut Josep Alcaraz, director del saló, Pep Palau, director de continguts del GFB, Arantxa Calvera, presidenta de l'Associació Catalana de Turisme, i Jordi Vilà, xef i propietari dels restaurants Alkimia i Alkostat. Alcaraz ha destacat que "aquestes xifres reflecteixen la bona salut del sector i la confiança de les empreses en la fira", que es consolida com a referent del sector. Per la seva banda, Calvera ha destacat el paper del sector primari en la gastronomia catalana, que considera com "una part fonamental de la nostra cuina".
Nova Cuina Catalana
Pep Palau ha destacat alguns dels blocs temàtics al voltant del qual giraran les activitats programades, amb la Nova Cuina Catalana com a eix vertebrador. Es faran xerrades sobre cuina catalana històrica, nova tradició, la feina dels cuiners catalans a l'estranger o es parlarà de gremis com el de xarcuters, pastissers o flequers, entre moltes altres activitats. També s'atorgaran premis, com el de millor cuiner del GFB o el Plat Favorit dels Catalans. Entre les ponències més destacades, hi haurà la xerrada de Ferran Adrià sobre la definició i anàlisi de la Nova Cuina Catalana. Un moviment que Jordi Vilà ha definit, durant la presentació d'aquest matí, com una "barreja de cuina tradicional i alta cuina creativa que avui dia s'ha convertit en un moviment gràcies a les inquietuds que hi ha hagut sempre sobre el tema".
No s'ha comptat amb la participació del comitè científic del Corpus de la Cuina Catalana, encarregat d'elaborar una de les obres més rigoroses i completes sobre cuina catalana del món
El saló també acollirà el Simposi de Cuina Catalana, emmarcat en la designació de Catalunya com a Regió Mundial de la Gastronomia 2025, una iniciativa impulsada per l'Institut Internacional de Gastronomia, Cultura, Arts i Turisme (IGCAT) i la Generalitat de Catalunya. Aquest fòrum, que pretén radiografiar l'estat actual de la cuina catalana, reunirà investigadors, periodistes i xefs com el director de la Fundació Alícia, Toni Massanés, la xef Maria Nicolau, el periodista i escriptor Albert Molins o el reconegut escriptor gastronòmic i autor de la biografia de Ferran Adrià, Colman Andrews, entre d'altres. Un simposi, però, en el qual no s'ha comptat amb la participació del comitè científic del Corpus de la Cuina Catalana, encarregat d'elaborar una de les obres més rigoroses i completes sobre cuina catalana del món.
