Sí. No. Sí. No. Sí. No. Això sembla com el moment en què estem enamorats d'una persona i arrenquem els pètals d'una flor buscant la resposta del destí sobre el fet de si aquest amor és correspost. Una metàfora per dir-vos que des de la formatgeria Llet Crua hem donat força voltes a un dels meus temes predilectes. La gran pregunta: es mengen les escorces? Després d'alguns capítols en els quals us he explicat, amb contundència, que la resposta és un sí rotund i afirmatiu, avui, per sorpresa, us diré que no.
No és que em vulgui contradir respecte al que he dit altres vegades, sinó que, evidentment, hi ha escorces que sí que es mengen. Les escorces florides són escorces que són molt bones i molt sanes. Però hi ha altres escorces de formatges artesans que potser no és tan bona idea menjar-nos-les. El primer exemple de tots el trobem amb els formatges encerats, que són formatges que és evident que no es mengen les escorces. No em sigueu animals! No es mengen aquestes escorces perquè no són bones i no se us posaran bé.

Altres formatges, com el cheddar, són formatges que venen embolicats amb una tela. A la formatgeria segurament ja us la trauran, però cal tenir en compte que la seva part que toca amb la pell no serà gaire bona, està molt seca i pot tenir encara fibra de roba. Hi ha formatges secs que no tenen res afegit a la pell, són senzillament partícules de llet seca, llet que s'ha anat assecant. Aquesta escorça és natural i es pot menjar, però el seu gust i la seva textura no és gaire agradable en boca, amb la qual cosa jo la descartaria. Com a mínim si et toca un tall molt gran.
Generalment, les escorces dels formatges sí que es mengen. Ara bé, hi ha excepcions com els formatges encerats, el formatge cheddar o els talls més grans dels formatges secs, o els formatges fumats
Si et toca un tall petit, potser no t'afectarà organolèpticament, però jo, si et toca un tall molt gros, el descartaria. Formatges fumats, jo no n'acostumo a menjar l'escorça perquè és el que ha estat en contacte durant més temps amb el fum i el seu punt de fumat serà massa intens. Així doncs, el que us recomano és una mica de sentit comú, que aneu tastant i si veieu que es pot menjar, us la mengeu, però si no, descarteu-la. En un formatge artesà es pot menjar tot. I tot vol dir des del primer tall de formatge fins a l'últim, amb l'escorça inclosa. Si ets reticent a menjar-te aquesta part, has de saber que, en la majoria dels casos, l'escorça és igual de comestible que la resta del formatge. Si mai tens dubtes, perquè el color no et convenç, o notes una aroma estranya que et fa mala espina, tasta-ho!