A Catalunya hi ha tants plats tradicionals com municipis. La gastronomia regional de cada racó del país representa els habitants de les diferents comarques. Però hi ha plats que representen el país sencer. Elaboracions que es preparen arreu del territori tant en dates assenyalades com en la vida quotidiana. Un estudi del Centre d'Investigacions Sociològiques (CIS) publicat aquest setembre desvela quin és el plat més representatiu de cada comunitat autònoma, segons els enquestats.
El plat més representatiu de Catalunya
La publicació del CIS inclou els 3 plats que els enquestats consideren com el més representatiu del seu territori. Com és lògic, tots els plats esmentats pel CIS són receptes tradicionals de diferents punts de l'Estat. Alguns són plats molt elaborats; receptes de xup-xup que sempre ens venen al cap quan pensem en cuina tradicional. Però n'hi ha d'altres que, malgrat ser molt senzilles, representen una cultura i una identitat gastronòmica. És el cas de Catalunya, que té el pa amb tomata com el plat més representatiu del país. El segueixen els calçots i l'escudella, dos plats que, a diferència del primer, se solen menjar només en èpoques concretes de l'any.

A més de Catalunya, l'enquesta del CIS també mostra quins són els plats més representatius, segons els enquestats, de la resta de comunitats autònomes
De pa amb tomata se'n menja tot l'any. No obstant això, el pa amb tomata, malgrat que pugui considerar-se com un plat, gairebé mai no es menja sol. Els catalans no mengem pa amb tomata i prou, sinó que el fem servir de base per als entrepans o les torrades; pa amb tomata i truita, embotit, formatge, anxoves o el que vulguis posar-hi a sobre. D'altra banda, els calçots i l'escudella sí que són plats amb entitat pròpia. Plats, però, que només es mengen a l'hivern i la primavera en el cas dels calçots (perquè és quan es cullen) i per Nadal en el cas de l'escudella (perquè així ho marca la tradició).
Els plats insígnia d'altres territoris
A més de Catalunya, l'enquesta del CIS també mostra quins són els plats més representatius, segons els enquestats, de la resta de comunitats autònomes d'Espanya. Aquests són els plats estrella de cada regió:
- Andalusia: gaspatxo andalús, salmorejo, peixet fregit.
- Aragó: ternasco, corder rostit, migas.
- Principat d'Astúries: fabada, cachopo.
- Illes Balears: fregit mallorquí, ensaïmada, caldereta.
- Canàries: papas arrugades, sancocho canari, potatge canari.
- Cantàbria: cocido muntanyès, peix, marisc.
- Castella-la Manxa: formatge manxec, migas manxegues, gaspatxo manxec / gachas manxegues.
- Castella i Lleó: lechazo rostit, corder rostit, pernil (serrà, ibèric).
- Catalunya: pa amb tomata, calçots, escudella.
- País Valencià: paella, arròs (a banda, brut, forn, caldós, carnaval...), fideuada.
- Extremadura: pernil (serrà, ibèric), caldereta, migas extremenyes.
- Galícia: pop a feira, marisc, cocido gallec.
- Comunitat de Madrid: cocido madrileny, callos a la madrilenya, truita de patata.
- Regió de Múrcia: la marinera, paparajotes, amanida murciana.
- Comunitat Foral de Navarra: menestra de verdures, xistorra, ajoarriero.
- País Basc: pernil (serrà, ibèric), bacallà al pil-pil, marmitako.
- La Rioja: patates a la riojana, chuletillas al sarmiento, corder rostit.
- Ciutat autònoma de Ceuta: cavalla.
- Ciutat autònoma de Melilla: cuscús.