A Catalunya hi tenim alguns dels millors productes gastronòmics del món: tenim carn, peix, fruita i verdura de primeríssima qualitat. Però si hi ha un producte que destaca, tant per la qualitat com per la varietat i tradició que té, és el formatge. I amb l'auge del pastís de formatge, la fira Lactium de Vic posa el focus en trobar el millor de Catalunya. El guardonat d'enguany s'elabora en un obrador artesanal del Baix Montseny.

El millor pastís de formatge de Catalunya 2025

Alex Lera és el responsable de la pastisseria Sant Llehí, amb locals a Sant Antoni de Vilamajor i Cardedeu, que enguany ha rebut el Premi Lactium 2025 per l'elaboració del Millor Pastís de Formatge de Catalunya. L'Alex és la segona generació al capdavant d'un obrador tradicional que treballa amb productes del país. El pastís guanyador és especial perquè, segons Lera, "et permet menjar-te Catalunya en una sola mossegada". Amb l'assessorament de Xerigots, experts afinadors de formatge de Vilafranca del Penedès, l'elaboració premiada de la Sant Llehí es fa amb cinc formatges artesans: Tou de Vaca de Tros de Sort, la crema de cabra de Bauma, el Puigpedrós de la formatgeria Molí de Ger i el Blau del Mas i el Roig de les Escaules, ambdós de la formatgeria Artesans dels Avalls, de l’Empordà.

Millor pastís de formatge de Catalunya 2025 de la pastisseria Sant Llehí / Foto: Cedida

En resulta un pastís de formatge de sabor intens, amb personalitat, on el tradicional percentatge de formatge crema i mascarpone s’ha rebaixat per donar més protagonisme al formatge català, assolint aquest un 28% del total. “Som conscients que, per sobre d’un 20%, la intensitat de sabor a formatge pot molestar a paladars que busquen més lleugeresa”, explica Lera. Però és precisament aquesta intensitat elegant la que han valorat més positivament el jurat del Premi Lactium a la festa del Formatge Artesà Català.

Un obrador familiar

La Pastisseria Sant Llehí, amb l’Alex Lera i la seva parella, l'especialista en xocolata Alexandra Navarro, són vells coneguts del premi Lactium. L'any 2023 van aconseguir el mateix premi amb Exalta, la branca de xocolata bean to bar. Aquest 2025, a més, també han guanyat la consideració d’elaborar el millor Bombó de Xocolata, segons el reconegut concurs que organitza la revista Dulcypass. El bombó de Sant Llehí va ser seleccionat entre 34 finalistes per un jurat compost per sis professionals de renom. L’Alex, per la seva banda, va veure reconegut el seu esforç i passió amb el Premi al Millor Jove Artesà Alimentari Innovador 2022 que concedeix el Departament d'Acció Climàtica, Alimentació i Agenda Rural. El pastís de formatge es podrà gaudir a qualsevol de les dues pastisseries Sant Llehí per un preu de 40 €, en una mida pensada per entre 8 i 10 persones.

Segueix ElNacional.cat a WhatsApp, hi trobaràs tota l'actualitat, en un clic!