Tots sabem les moltes i espectaculars coses que ofereixen algunes comarques del Pirineu català, com la Vall d'Aran. Tanmateix, no tothom coneix la seva oferta gastronòmica, i en ella hem volgut posar la nostra atenció. Més concretament, en un embotit tradicional d'aquesta zona, que anomenem andito.

L'andito és un embotit tradicional del Baix Aran que era elaborat a l'hivern a les cases particulars per aprofitar al màxim totes les parts del porc. Des de mitjans de segle passat, aquest embotit forma part de l'oferta de les xarcuteries de la zona, malgrat que no va ser fins a mitjans de 1990 que es va recuperar i va promocionar. La localitat de Bossòst celebra en els últims anys degustacions populars d'aquesta especialitat amb una popular fira en la qual entre altres productes, l'andito s'emporta gran part del protagonisme.

Andito
Andito / Font: Unsplash

Des de mitjans de segle passat, aquest embotit forma part de l'oferta de les xarcuteries de la zona

Tenen forma cilíndrica, enfilada, dividida en diferents porcions amb un abast d'aproximadament 45 mm cada un, presenten un color fosc entre marró i vermellós, i tenen un gust intens. Es tracta d'una varietat de botifarró enfilada i dividida en diferents porcions que s'elabora amb cap de porc, sang, ronyons, cor i pulmons, ceba, all, pa, sal i pebre. Una vegada embotida, es deixa assecar uns dies i es menja escalfat a la paella o a la brasa.

Què li aporta l'andito al meu organisme?

L'andito és una elaboració rica en greixos saturats i colesterol, ja que està elaborada amb les restes del porc. Presenta proteïnes d'alta qualitat, essencials per a l'organisme, i ferro, hemo en forma, més fàcil de digerir i d'absorbir. El fet que contingui vísceres fa que aporti un ventall de minerals i vitamines molt abundants i necessàries per créixer, com la vitamina B12, l'A i la D.

Què més puc trobar a la Vall d'Aran a nivell gastronòmic?

La Vall d'Aran no és coneguda només per la seva meravellosa naturalesa, pels seus pobles amb encant o per l'estació d'esquí. La Vall destaca també per la seva oferta gastronòmica i per la seva antiga tradició en l'elaboració d'aliments de matèria primera exquisida.

Mèu (Mel)

Els dos productors de mel artesanal de la Val d'Aran, elaborada a partir de la tradició apícola més natural, es troben als pobles de Garós i de Bausen. La "Mèu Eth Brinhon" de Garós és dolça i suau i és una barreja de totes les flors de la Vall.

Mel
Mel / Font: Unsplash

Sidra Aranesa

La Val d'Aran és un entorn favorable per als arbres de pomes, que creixen en diferents varietats, sense necessitar cap tipus de tractament químic. La sidra que es produeix gràcies a aquests fruits és 100% natural, elaborada artesanalment, fermentada sense additius ni filtració.

Paté

El paté és un dels productes més coneguts de la Vall d'Aran. Trobaràs patés casolans a gairebé tots els restaurants i especialment a les neveres de moltes cases particulars. Sabors que ens permeten viatjar anys enrere, quan a les cases es matava el porc i s'elaboraven els patés i els embotits curats. Productes que permetien omplir el rebost i passar el llarg hivern cobert de neu.