En l'alimentació també hi ha males parelles. Pot ser que connectin al paladar (més o menys), però la seva relació està condemnada al fracàs perquè la interacció i l'aprofitament de nutrients no és bona. Què passa? L'home és omnívor, ens podem nodrir amb qualsevol mena d'aliment vegetal o animal, però és veritat que no tots els aliments els assimilem a l'organisme de la mateixa manera quan els combinem, a causa de factors com l'absorció (els nutrients passen de l'aparell digestiu al corrent sanguini amb més o menys facilitat i l'organisme el pot utilitzar), la biodisponibilitat (el grau d'utilització d'un aliment) i la capacitat d'aprofitament dels nutrients.

💥 Puc menjar fruits secs cada dia? Et sorprendràs!

 

vedrana filipovic vFuknaztGdY unsplash
Taronges i pastanagues / Foto: Unsplash

Però, quins factors interfereixen en la seva utilització? La concentració de nutrients, la forma química d'aquests o l'estat fisiològic del consumidor (durant l'etapa de creixement, en la lactància, durant l'embaràs o si es pateix desnutrició el cos és capaç d'aprofitar-ne més). Tanmateix, hi ha patologies (digestives, oncològiques, autoimmunes...) i hàbits (un estil de vida vas estressant, el consum d'alcohol o tabac...) que disminueixen la seva eficàcia. Una eficiència que es veu minvada per un mer gest, l'associació de dos aliments.

Combinacions que no hem de fer

Hi ha aliances que sumen i no resten. Per exemple, si mengem un llegum (llenties) juntament amb cereals (arròs), aconseguim ajuntar diferents aminoàcids que formen una proteïna d'excel·lent qualitat. També la vitamina C millora l'absorció del ferro no hemo (aquell que no té procedència animal). Així, es recomana consumir els aliments verds rics en aquest mineral al costat d'altres amb alta càrrega de vitamina C, com poden ser el kiwi o la taronja. Però si et preguntes quines parelles no hem d'ajuntar, aquests són alguns dels exemples més recurrents.

Plàtan i llet

Batut de plàtan? Oblida-te'n, o pensa a posar-li un altre suc, però mai llet. Això ocorre perquè el plàtan es fermenta a l'estómac de forma parcial, per la qual cosa barrejada amb llet fa que aquesta s'agregi. L'acidesa d'estómac que provoca pot fer-te passar molt malament estona.

adam bartoszewicz fd5n2sZsV5g unsplash
Combinació d'aliments / Foto: Unsplash

Mongetes i formatge

Si ets mexicà, veneçolà o d'un altre país de Llatinoamèrica, pots pensar que els fesols, carotes o mongetes amb formatge són molt bons. I és cert, però no tot és sabor, així que no has de barrejar aquests dos menjars. Les mongetes tenen un tipus de sucre que no és digerible, per això provoquen gran quantitat de gasos. A això se li suma el fet que el formatge és un dels aliments més inflamatoris.

Espinacs gratinats amb formatge

Les verdures de fulla verda (créixens, bledes, espinacs, borratja) contenen oxalats, substància que redueix l'absorció del calci present al formatge i als lactis.

Arròs integral amb verdures

La 'convivència' tampoc no és bona en aquest cas. L'àcid fític present en cereals integrals com l'arròs, la fruita seca i les llavors interacciona amb certs minerals (el ferro de les verdures de fulla verda, el zinc que és present al fetge, el marisc o els lactis).

Begudes energètiques i alcohol

Les begudes energètiques i l'alcohol no és una bona combinació, ja que l'efecte de la cafeïna fa que no notis tant com et va afectant l'alcohol al llarg de la nit. Per això, pot arribar un punt en el qual siguis a prop del coma etílic sense saber-ho. A més, normalment ambdues begudes tenen grans quantitats de sucre refinat.