Nadal deixa sempre un rastre de taules llargues, converses eternes i, gairebé sense adonar-nos-en, una quantitat considerable de restes que formen part inevitable de la festa. A Catalunya, on l'escudella i carn d'olla és molt més que un plat i es converteix en un autèntic ritual familiar, l'endemà sol plantejar la mateixa pregunta: què fem amb tota aquella verdura bullida plena de sabor? La resposta arriba des de la cuina d'aprofitament, aquella que no busca likes ni perfecció estètica, però que guarda la memòria, l'afecte i el gust més autèntic. El trinxat de carn d'olla és precisament això: una recepta humil, directa i profundament emocional.

Així es prepara el trinxat de carn d'olla

El compte d'Instagram @cuinetes_i_cosetes ho explica des del record i la tendresa, reivindicant aquella cuina d’abans on res no es tirava i tot tenia sentit. Potser visualment no és el plat més vistós del món digital, però cada cullerada connecta amb la infància, amb la imatge d’una mare somrient i preguntant si està bo, encara que el nom familiar, batejat amb humor com a merda d’oca, digui el contrari. Aquest plat demostra que el sabor no entén d’aparences i que, quan arriben dies d’excessos nadalencs, no hi ha res més reconfortant que tornar al senzill, a l’autèntic i al ben fet.

Ingredients per al trinxat de carn d’olla:

  • Tota la verdura sobrant de l'escudella, ben escorreguda
  • Oli d'oliva, el necessari per a la cocció
  • Opcionalment, pilota sobrant per acompanyar o marcar a la planxa

Preparació d'aquest ritual: 

La preparació del trinxat és tan senzilla com satisfactòria, i aquí rau gran part del seu encant. En una cassola o una paella àmplia, s'hi afegeix un bon raig d'oli d'oliva i s'incorporen totes les verdures sobrants de l'escudella. A mesura que comencen a escalfar-se, arriba el moment més important: amb una forquilla o un premsador de patates, es van aixafant a poc a poc fins a aconseguir una textura fina i homogènia. No hi ha pressa, perquè aquest plat demana paciència i mim

trinxat de la cerdanya
Existeixen nombroses versions depenent de la zona de Catalunya / Foto: Unsplash

Aquest plat es fa sense pressa, amb paciència i cura

En moltes cases, com expliquen des de @cuinetes_i_cosetes, el secret rau a deixar que la verdura s'agafi lleugerament a la base de la paella. Aquest petit torrat aporta un sabor més profund, més intens i absolutament irresistible. Es remena, es gira i s'observa fins que el trinxat assoleix el punt desitjat, ni massa sec ni excessivament humit. Quan està a punt, es pot presentar de forma allargada, gairebé com un caneló llarg, tal com es feia tradicionalment.

 

 

Per completar el plat, una pilota a la planxa és l'acompanyament perfecte, aportant contrast i convertint aquest reaprofitament en un àpat rodó, reconfortant i ple de sentit. Perquè el trinxat de carn d’olla no és només una recepta: és una manera d'entendre la cuina, la família i el Nadal.

Segueix ElNacional.cat a WhatsApp, hi trobaràs tota l'actualitat, en un clic!