En la lluita contra el malbaratament d'aliments, aprendre a reutilitzar les sobres és una manera efectiva de reduir la nostra empremta de carboni i aprofitar al màxim els recursos disponibles. Sovint, les sobres de menjar es descarten sense pensar-ho dues vegades, però moltes d'elles poden tenir un segon ús deliciós i creatiu. Aquí hi ha algunes idees sobre les sobres de menjar que no hauries de tirar mai i com donar-los un nou propòsit:

Aprendre a reutilitzar les sobres és una manera efectiva de reduir la nostra empremta de carboni

1. Pa vell

El pa dur pot transformar-se fàcilment en deliciosos crutons per a amanides o sopes. Simplement, talla'l a cubs, barreja'l amb oli d'oliva i espècies, i enforna'l fins que estigui cruixent. També et pots avenir de pa per utilitzar com arrebossat en plats com lasanyes o mandonguilles.

mae mu BxsGyQwjwaw unsplash
El pa es pot reutilitzar / Foto: Unsplash

2. Verdures pansides

Les verdures pansides poden ser revitalitzades en sopes, guisats o saltats. Simplement, talla-les i utilitza-les com a base per als teus plats favorits. A més, pots fer brous casolans amb les tiges i retalls de les verdures per agregar gust extra dels teus menjars.

3. Arròs cuit

L'arròs cuit pot convertir-se en un plat principal o acompanyament deliciós amb una mica de creativitat. Prova de fer una truita d'arròs amb verdures i formatge, o fes unes croquetes d'arròs farcides amb els teus ingredients favorits. També pots afegir-lo a sopes o amanides per augmentar el seu contingut de fibra.

agafi r priske xmuIgjuQG0M unsplash
L'arròs cuit és un habitual per a molts / Foto: Unsplash

4. Carn sobrant

Les sobres de carn poden utilitzar-se en una varietat de plats, des de tacs i burritos fins a empanades i truites. També pots esmicolar la carn sobrant i agregar-la a sopes, guisats o sandvitxos. No subestimis el poder d'unes sobres de carn ben assaonades per agregar gust als teus menjars.

5. Formatge sobrant

El formatge sobrant pot ser utilitzat en una àmplia gamma de plats, des de fondue i macarrons amb formatge fins a pizzes i truites. També pots fer una salsa de formatge cremosa per acompanyar els teus plats favorits o ratllar-lo i congelar-lo per utilitzar-lo a futures receptes.

6. Fruites madures

Les fruites madures són ideals per fer batuts o melmelades casolanes. També pots enfornar-les en pastissos, muffins o pastissos per a unes postres delicioses i saludables. O simplement congela-les per utilitzar-les més tard en batuts o gelats casolans.

Aprofitar al màxim les sobres de menjar no només és bo per al medi ambient, sinó que també pot ajudar-te a estalviar diners i a ser més creatiu a la cuina. La pròxima vegada que et trobis amb sobres de menjar, pensa com pots donar-los un nou propòsit en lloc de llençar-les a les escombraries. Amb una mica d'imaginació i creativitat, pots convertir les sobres en plats deliciosos i nutritius de què tota la família gaudirà.

Segueix ElNacional.cat a WhatsApp, hi trobaràs tota l'actualitat, en un clic!