De 0 a 3 en set mesos. Podria ser l'eslògan d'una atracció de PortAventura, però és la realitat que envolta el cuiner Aitor Zabala, originari de Barcelona, que ha guanyat 3 estrelles Michelin de cop amb el seu restaurant Somni, ubicat a Los Angeles. Després de posseir-ne dues i tancar el restaurant per culpa de la pandèmia, va engegar motors de zero, però amb la mateixa il·lusió intacta. Ara, el xef català s'ha convertit en el primer a obtenir les tres estrelles fora d'Espanya i, a més a més, aquest és el primer restaurant de Los Angeles amb tres estrelles Michelin des que la guia va arribar a la ciutat el 2008.

El cuiner català Aitor Zabala fa història als Estats Units

Només sis mesos després que Aitor Zabala ressuscités el seu ambiciós restaurant de degustació català, Somni, a West Hollywood, s'ha convertit en el primer restaurant de Los Angeles amb tres estrelles Michelin. L'anterior versió del restaurant dins de l'SLS Beverly Hills, que havia guanyat dues estrelles Michelin, va tancar l'agost de 2020 enmig de la pandèmia. La designació de tres estrelles de Somni es va revelar suposadament per error en un vídeo publicat al canal de YouTube de la Guia Michelin abans de la cerimònia del 2025, que es va celebrar el 25 de juny a Sacramento.

menjador del restaurant Somni Foto Cedida
Menjador del restaurant Somni / Foto: Cedida

“Ens honra rebre tres estrelles Michelin. Aquest reconeixement significa molt per a nosaltres, però sobretot, pertany a les persones que hi ha darrere de Somni. Al nostre equip: el vostre talent, dedicació i cor ho fan possible cada dia. Als nostres clients: gràcies per creure en el que fem. Això només és el principi”, ha anunciat Zabala a través d'un missatge d'agraïment a les xarxes socials. Un escrit que ràpidament s'ha omplert de més missatges de felicitacions, com per exemple, dels cuiners Oriol Castro, Eduard Xatruch i Mateu Casañas, del Disfrutar, millor restaurant del món el 2024, o dels germans Roca.

Una trajectòria impressionant i un menú de 500 euros

Va estudiar a l'escola Hoffmann de Barcelona i després va passar per restaurants de renom com Akelarre, Arzak, ABaC, Alkimia i va passar tres anys al Bulli. Estant a les ordres de Ferran Adrià va conèixer el xef José Andrés, que va quedar impressionat amb l'alta qualitat i personalitat de Zabala i el va empènyer a emprendre la seva aventura nord-americana. El menú degustació, amb una durada de dues hores i mitja, inclou més de 20 passis que se serveixen en dos espais: Barra del Xef i el Menjador Privat. La proposta gastronòmica uneix l'experiència culinària d'Aitor a Catalunya amb els productes de Califòrnia. El preu és de 495 dòlars, maridatge no inclòs.

Restaurant Somni amb comensals a la barra / Foto: Cedida
Restaurant Somni amb comensals a la barra / Foto: Cedida

Somni s'ha definit sovint com un restaurant omakase on gairebé no hi ha frontera entre el comensal i el cuiner. Conegut perquè tot passi al voltant de la barra, Somni va més enllà de la demostració culinària del talent de Zabala i el seu equip, sinó d'un restaurant únic on s'emplata gairebé des de zero el menú a la cara del client, amb una posada en escena gairebé teatral.

Segueix ElNacional.cat a WhatsApp, hi trobaràs tota l'actualitat, en un clic!