L'abril és un mes de transició, marcant el canvi d'estacions amb la promesa del temps càlid a l'horitzó. Per als entusiastes del jardí, aquest mes ofereix una oportunitat única per començar a sembrar una varietat d'aliments, aprofitant les temperatures cada vegada més amables. Des de vegetals d'arrel fins a herbes aromàtiques, la selecció de cultius que pots començar a plantar a l'abril és variada i prometedora, oferint la possibilitat d'una collita abundant més endavant l'any. A continuació, explorem alguns dels millors aliments per a plantar durant aquest mes ple d'esperança.

L'abril ofereix l'oportunitat de plantar pastanagues, remolatxes, i raves, entre altres aliments

Verdures de full

L'abril és el moment perfecte per sembrar una varietat de verdures de full, com espinacs, enciams, i bledes. Aquests cultius toleren bé el fred residual de les nits de primavera i creixen ràpidament, oferint collites en curt termini. Per a un subministrament constant, considera fer sembres successives cada dues setmanes.

bailey heedick WOrgNVcptD8 unsplash
Les verdures de full són una opció en abril / Foto: Unsplash

Herbes aromàtiques

Moltes herbes aromàtiques poden començar a plantar-se a l'abril, sigui directament al jardí o en contenidors per als qui tenen espai limitat. Algunes de les millors opcions inclouen coriandre, julivert, anet, i alfàbrega. Aquestes herbes no només afegiran gust dels teus plats, sinó que també embelliran el teu jardí amb els seus fragants fulls i flors.

Pèsols i faves

Els pèsols i les faves són excel·lents opcions per sembrar a l'abril, ja que prefereixen establir-se en temperatures més fresques. Aquests cultius primerencs no només optimitzen l'ús de l'espai al jardí, sinó que també enriqueixen el terra amb nitrogen, beneficiant els cultius que es plantaran al seu lloc més endavant en la temporada.

jean michel garcia bwKUJ3Y5JS4 unsplash
Pèsols, una altra opció en abril / Foto: Unsplash

Arrels i tubercles

Per a aquells interessats en conrear vegetals de soca-rel, l'abril ofereix l'oportunitat de plantar pastanagues, remolatxes i raves. Aquests cultius prefereixen un terra fresc per germinar i desenvolupar-se adequadament. Assegura't de preparar bé la terra, removent pedres i runa per facilitar el creixement de les arrels.

Tomàquets i pebrots

Encara que aquests cultius prefereixen la calor, començar amb ells a l'abril dins de casa o en un hivernacle pot oferir-te un avantatge per a una collita primerenca. Planta les llavors en testos o safates de germinació i mantén-les en un lloc càlid amb bona llum. Una vegada que les temperatures nocturnes s'estabilitzin, podràs traslladar-les a l'exterior.

Consells generals

  • Prepara el terra: Assegura't que el teu jardí estigui a punt per a la sembra, afegint compost o adob per enriquir el terra.
  • Planifica: Considera la rotació de cultius i la compatibilitat entre ells per maximitzar l'ús de l'espai i prevenir malalties.
  • Protegeix les plàntules: Si es pronostiquen gelades tardanes, prepara't per protegir les teves plàntules amb cobertures o túnels de cultiu.

L'abril és un mes ple de promeses i possibilitats per als jardiners. Amb una planificació adequada i una mica de cura, pots establir les bases per a un jardí productiu que et brindarà frescos i deliciosos aliments en els mesos venidors.

Segueix ElNacional.cat a WhatsApp, hi trobaràs tota l'actualitat, en un clic!