La gastronomia és un element clau de les festes nadalenques. A Espanya, des de la nit de Nadal (o fins i tot abans amb els sopars d'empresa) fins al Dia de Reis, són constants les reunions entorn d'una taula ben proveïda. I per descomptat, hi ha una riquíssima varietat, no en tots els llocs es degusten les mateixes especialitats. Cada comunitat autònoma té els seus plats estrella, però en general hi ha alguns plats que es repeteixen des de tots els punts de la geografia de l'Estat. Nosaltres hem volgut crear la nostra particular llista amb 6 plats típics del Nadal, encara que algun és més clàssic que un altre, però que en cap cas no ens sorprendrà si el veiem repetit fins a l'avorriment en les pròximes setmanes nadalenques.

Menjat Nadal
Menjar Nadal / Font: Unsplash

La gastronomia és un element clau de les festes nadalenques

Pernil Ibèric

Hi ha un plat que sempre està a les nostres taules: el pernil. Els que tenen més sort tindran un jabugo, un ibèric 100% de gla i d'altres es conformaran amb un de marca blanca. I després està el tall, el que remata amb ganivet de pernil l'espatlla de la cistella, el que el talla a tacs o el que directament vol que li duri fins a l'any que ve i el talla a fins talls.

Rostits

Pollastre, gall dindi, cabrit, lletó, garrí, be... i així podríem estar fins demà. A Espanya es menja carn rostida per a Nadal, d'això no hi ha dubte. A la nit de Nadal, Nadal o nit de Cap d'Any segons la província en canvien uns per d'altres, però el rostit no falla.

La gastronomia és un element clau de les festes nadalenques. A Espanya, des de la nit de Nadal (o fins i tot abans amb els sopars d'empresa) fins al Dia de Reis, són constants les reunions entorn d'una taula ben proveïda

Besuc al forn

Un dels plats més tradicionals que veurem a les cases. Tot i que al seu preu no deixi de pujar, la gent continua preparant-lo per a Nadal de forma regular.

Gambes cuites

Qui va venir primer el Nadal o la gamba cuita? Hi ha tota una teoria sobre això, però nosaltres no la descobrirem ara. La gamba cuita és tot un clàssic que ve acompanyat d'altres clàssics com llepar-se els dits després de pelar-la o sentir el familiar de torn succionar el cap fins a deixar-la seca.

Gambes Cuites
Gambes Cuites / Foto: Unsplash

Ous farcits

Ous farcits de tot: de tonyina, d'olives, de cranc, de ceba i tomàquet... i fins i tot d'hummus! Aquest plat és un autèntic clàssic del Nadal.

Còctel de gambes

Plat delicat, on n'hi hagi, es presenta a moltes taules per Nadal més que durant la resta de l'any. Sens dubte en els últims anys ha guanyat molta popularitat aquest plat que es prepara normalment amb una salsa rosa que li dona a aquesta preparació un sabor molt especial.

Segueix ElNacional.cat a WhatsApp, hi trobaràs tota l'actualitat, en un clic!