Amb el bon temps a prop, arriba el moment de pensar en la temuda operació biquini, a canviar el jersei, que tot ho tapa, per peces més lleugeres i, el moment més temut, el fet de treure la roba d'estiu i comprovar que igual no ens queda tal com ho recordàvem. Així, en aquesta època, les dietes tornen a totes les converses i amb aquesta idea de menjar més sa també arriben els antulls i els capricis.

És a dir, és començar a cuidar-se i el nostre cervell sembla anar per lliure, tant que fins i tot és normal creure que ens saboteja. Ja mai no ens demana una poma a mitja tarda o un iogurt desnatat a mig matí. Els dolços i els carbohidrats es presenten com l'opció ideal en qualsevol moment, fins al punt de crear-nos una obsessió. Però, per què el nostre cos té aquesta tendència per aquests aliments? Per què de sobte tenim una necessitat imperiosa de menjar-nos un plat de pasta o un brioix? A continuació, les 4 principals raons per les quals el teu cos et demana aquests productes (o tu creus que te'ls demana).

Les 4 raons per les quals el teu cos et demana sucre i hidrats

Dopamina

Et sona? Cada vegada s'escolta més parlar de la influència que tenen tant les hormones com els neurotransmissors en el nostre benestar i també en coneixem més d'aquests "personatges". A la dopamina se li coneix com l'hormona del plaer per una cosa molt senzilla, quan s'activa, ens sentim bé. El cervell segrega dopamina quan ens abracem, però també quan consumim sucre. Juntament amb ella, va un bon grapat d'endorfines, aquestes que ens generen una sensació de satisfacció i felicitat. Sens dubte, una combinació perfecta.

Sucre, hidrats i aliments / Foto: Pixabay
El teu cos et demana hidrats / Foto: Pixabay

Però, quin és el problema? Que som una mica addictes a la dopamina i sempre en volem més. Per això, quan estem tristos, cansats, de mal humor o simplement avorrits, el cos ens demana alegria i una de les formes més fàcils és amb una cosa dolça. I aquesta és la base de qualsevol addicció, ja sigui al dolç quan estem tristos, als videojocs o a les drogues (encara que soni molt dur). És aquesta pujada sobtada de benestar i plaer el que ens fa caure una vegada i una altra en el fet d'anar a comprar un dònut o una bossa de patates fregides.

Falta d'energia

Els hidrats de carboni són una de les principals fonts d'energia per al nostre organisme, a més és bastant ràpida, és a dir, el consumeixes i automàticament el teu cos s'activa. Un plat de pasta amb una mica de proteïna és l'equivalent a endollar un mòbil amb un carregador ultraràpid.

Sucre, hidrats i aliments / Foto: Pixabay
Som una mica addictes a la dopamina i sempre en volem més / Foto: Pixabay

Saps per què el menjar preferit de la immensa majoria dels nens són els macarrons? Perquè el seu estómac és més petit i encara saben escoltar el seu cos i parar quan estan sadollats. Per això, ells sempre volen menjar els aliments que els proporcionen l'energia que necessiten i aquesta l'obtenen de la pasta o del pollastre arrebossat. La verdura només els atipa. Això sí, tu no et mous tant com aquest nen de dos anys que no saben el que és estar assegut. Així que no sempre la solució és un plat de pasta o arròs. En moltes ocasions, aquest antull al final del dia és simplement la son i la millor opció és sopar una cosa lleugera i ficar-se al llit.

Dormir malament

Parlant de son. Segons la Societat Espanyola d'Endocrinologia i Nutrició, dormir poc pot produir un augment de concentració de ghrelina, una hormona que regula la gana juntament amb la leptina. La primera li diu al teu organisme que falta energia i que mengi, menteixis que la segona és l'encarregada d'avisar en el moment que ja estem sadollats. Segons diversos estudis, un son de baixa qualitat confon a aquestes hormones i provoca que la ghrelina exigeixi al nostre organisme menjar en moments en què no és necessari a causa que la falta d'energia no és provocada per una absència d'aliments, sinó de descans de qualitat.

Sucre, hidrats i aliments / Foto: Pixabay
Dormir malament o l'estrès són algunes de les causes / Foto: Pixabay

Estrès

O simple avorriment. La fam emocional ens porta a cometre moltes ximpleries en forma d'antulls sense sentit o afartaments sense mesura. S'ajunta una part de totes les raons citades anteriorment, un còctel explosiu si tenim el rebost omple. La fam emocional confon qualsevol tipus d'emoció (estrès, avorriment, ansietat, cansament, excitació...) amb gana, el que provoca que es mengi compulsivament. A més, a aquest tipus d'antulls no els solen agradar les opcions saludables.

Ningú diu "estic molt nerviós, em menjaré una poma". En general, creiem que ens tranquil·litzarà millor un paquet de galetes de xocolata, una pasta farcida de crema, un sandvitx, etc. I això té una raó de la qual ja hem parlat, l'alliberament de determinades hormones que ens ajuden a sentir-nos millor, però sol en aquell precís moment.

Com puc evitar-ho?

És molt més fàcil del que sembla i per aconseguir-ho només has de seguir aquests passos:

  • Fora temptacions. Si a casa no tens galetes o dolços davant dels quals caure, serà més fàcil. Així que comença per una neteja del rebost.
  • Aprèn a escoltar el teu cos. Sents la necessitat d'endrapar-te una bossa de patates fregides, però, per què? Amb uns segons de reflexió entendràs que estàs ocultant un altre sentiment i que aquest afartament no et portarà a cap lloc millor.
Sucre, hidrats i aliments / Foto: Pixabay
Busca opcions saludables per evitar els afartaments / Foto: Pixabay
  • Busca opcions saludables. No es tracta de passar de 0 a 100, així que tria productes que t'agradin, però no siguin gaire nocius per a salut. Per exemple, els cereals millor que siguin integrals o a l'hora d'un snack salat.
  • Compensa. Si et mors per un plat de pasta amb tomàquet, afegeix una bona ració de verdures, si amb el que somies és amb una mica de xocolata, que sigui negre i si vols un entrepà, que sigui amb pa integral i un embotit de qualitat.

I si t'interessa molt el tema, és ideal el llibre de David Ludwig Sempre tens gana? Controla els teus antulls, entrena les teves cèl·lules i perd pes per sempre. Entendràs molt millor com funciona el teu cos i el podràs perdonar per intentar sabotejar-te totes les teves dietes.

Segueix ElNacional.cat a WhatsApp, hi trobaràs tota l'actualitat, en un clic!