La tonyina és el protagonista de riques preparacions i, com és un ingredient molt versàtil, és present a moltes receptes fàcils. Avui et portem dues propostes molt diferents però ambdues delicioses: d'una banda, un plat típic de la gastronomia japonesa, i per l'altra un plat més proper, en concret clàssic de la cuina andalusa. Ambdós són molt bones opcions per sorprendre convidats o per donar-te un caprici. T'animes a conèixer-les?
La tonyina és present a moltes receptes fàcils
Tataki de tonyina:
Ingredients del tataki de tonyina per a 2 persones
- 250 g de ventresca de tonyina fresca
- 100 ml de salsa de soja
- Gingebre
- 1 culleradeta d'oli de sèsam
- Wasabi
- Sèsam

Elaboració:
- La peça de tonyina escollida s'ha de congelar un mínim de 72 hores. Descongelar a la nevera. Després, macerar la tonyina durant 50 minuts en un recipient amb la salsa de soja, el gingebre, el wasabi i l'oli de sèsam. Si el macerat no cobreix la peça per complet, tombar al cap de 25 minuts.
- Pinzellar la paella amb oli i quan estigui ben calent incorporar la tonyina, quan la vora comenci a blanquejar, donar la volta. Repetir aquest procés en els seus quatre costats.
- Retirar del foc, deixar temperar durant 10 minuts i filetejar. És molt important que utilitzem un ganivet ben esmolat per aconseguir el tall tradicional del tataki.
- Incorporar llavors de sèsam blanc i negre per sobre i acompanyar de salsa de soja i wasabi.
Tonyina amb ceba:
Ingredients de la tonyina amb ceba per a 2 persones:
- 400 g de tonyina fresca
- Sal
- Pebre negre molt
- 2 grans d'all
- 300 g de ceba
- 4 cullerades d'oli d'oliva
- 50 g de xerès
- 1 fulla de llorer
- ½ culleradeta d'orenga seca
- 1 culleradeta de pebre vermell dolç

Elaboració:
- Tallem 400 g de tonyina a daus d'uns 3 cm de gruix, els salpebrem lleugerament i els reservem. Piquem 2 grans d'all molt petits i tallem 300 g de ceba a rodanxes fines.
- Escalfem 4 cullerades d'oli d'oliva en una paella i sofregim l'all durant 1 minut. Incorporem les cebes i cuinem a foc baix durant 30 minuts, removent de tant en tant.
- Aboquem 50 g de xerès i afegim 1 fulla de llorer. Cuinem a foc alt fins que hagi reduït i l'alcohol s'hagi evaporat, aproximadament 3 minuts.
- Condimentem amb ½ culleradeta d'orenga seca i 1 culleradeta de pebre vermell dolç, i agreguem la tonyina reservada, removem amb compte i escalfem el conjunt durant 5-8 minuts a foc mitjà. El temps dependrà de com hàgiu tallat de gran la tonyina, però no s'ha d'allargar la cocció o aquest quedarà sec.
- Una vegada cuinada la tonyina al nostre gust, el servim immediatament.
Segueix ElNacional.cat a WhatsApp, hi trobaràs tota l'actualitat, en un clic!