El congre és un peix blanc d'aigua salada que conté poc greix i de carn molt saborosa, però existeix un inconvenient, conté moltes espines cap a la cua, per això l'ideal és utilitzar la part que va des del cap fins a la meitat del cos, aquest tros en té moltíssimes menys.

Aquest peix sol ser bastant gran per la qual cosa no és habitual comprar-ne un de sencer per a una casa

A l'hora d'adquirir aquest peix tenim dues opcions; de l'obert o del tancat, la part oberta és la que us aconsello utilitzar per menjar (des del cap a la panxa), la part tancada és el tros de la cua, aquesta juntament amb el cap es pot aprofitar per preparar un brou de peix. Aquest peix sol ser bastant gran per la qual cosa no és habitual comprar-ne un de sencer per a unabcasa, per tant ens emportarem a casa la part que necessitem segons la seva utilització.

Si et vols animar a preparar-lo, et compartim un parell de receptes perquè li treguis tot el suc a aquest peix.

Congre cuinat amb patates i pèsols:

Ingredients (4 persones):

  • 1kg de congre en rodanxes (de la part oberta)
  • 4 patates (grans)
  • 300g de pèsols
  • 1 ceba (gran)
  • 2 grans d'all
  • 150ml d'oli d'oliva
  • 2 cullerades (soperes) de julivert fresc
  • 1 sobre de safrà en fils
  • Aigua
  • Sal
Congre Recepta
Congre Recepta / Font: Pamaral

Preparació:

  • Netejar i rentar el peix, deixar-lo escórrer.
  • Tallar les patates a rodanxes gruixudes després d'haver-les pelat i rentat.
  • Dissoldre el safrà en una mica d'aigua.
  • Amb l'oli calent sofregir els alls i la ceba picats finament, això es fa a la mateixa cassola on prepararem el congre cuinat. Quan siguin daurats afegir les patates i el safrà que hem dissolt anteriorment. Cobrir les patates totalment amb aigua, posar a punt de sal i coure 8/10 minuts.
  • Agregar els pèsols i cuinar uns altres 6/7 minuts més.
  • Col·locar les rodanxes de peix al guisat i empolvorar amb el julivert picat, rectificar de sal si fos necessari i deixar que es cuini el peix uns 5/7 minuts.

Congre en salsa verda:

Ingredients (per a 2 persones):

  • 400 g de congre en rodanxes (2 rodanxes de ració)
  • 2 cullerades d'oli d'oliva verge extra
  • ½ ceba pelada i picada
  • 2 grans d'all, pelats sense el germen i picat
  • 1 cullerada de farina (poc omplerta)
  • 150 ml de vi blanc
  • 250 ml de brou o fumet de peix
  • Julivert fresc (una bona quantitat) rentat i picat (només els fulls)
  • Sal i pebre negre molt

Per fregir el congre (opcional):

  • Farina per a fregir
  • Oli per fregir
Congre Salsa Verd
Congre Salsa Verd / Font: Hosteleria UNO

Elaboració:

  1. Salpebrar els trossos de congre. Reservar.
  2. Escalfar les dues cullerades d'oli d'oliva en una paella (també val una olla baixa) a foc mitjà.
  3. Quan estigui calent, sofregir la ceba fins que estigui tendra i translúcida. Això pot tardar uns 7 o 8 minuts. Remoure amb freqüència per evitar que es cremi.
  4. Afegir l'all picat. Barrejar.
  5. Empolvorar la farina, barrejar i deixar que es cuini per 2 o 3 minuts perquè perdi el gust de cru. Igualment, remoure diverses vegades mentre es fa perquè no es cremi.
  6. Incorporar ara el vi blanc, pujar una mica el foc, barrejar bé i deixar que perdi l'alcohol per 2 minuts.
  7. Agregar ara el brou de peix, barrejar bé i deixar que es cuini fins que la salsa hagi espessit el gust.
  8. Empolvorar la salsa bé de julivert.
  9. Posar el peix, tapar i deixar que es cuini 5 minuts d'una banda i després uns altres 5 minuts per l'altre. A meitat de la cocció, si la salsa necessita espessir-se una mica més, deixar la tapa treta.
  10. Servir de seguida empolvorat amb una mica més de julivert.