Les cremes de formatge són uns aperitius molt habituals als països de l'est de la mediterrània. Es preparen amb un ventall d'ingredients molt generós, quasi sempre d'origen vegetal, com ara la mel, la farigola, els festucs, la magrana, el préssec, l'alfàbrega... Tanmateix, a Grècia, l'addició de carn rostida de xai o de cansalada de porc és una praxi molt estesa. A Catalunya, l'hàbit de sucar torrades o natxos en una salsa està avui força estès, sobretot per la influència del guacamole i de les salses processades de formatge. A la Mediterrània, tanmateix, aquest tipus de suca-mulla és un art tan sa com antic, i aquesta recepta és la demostració empírica d'aquesta tradició.

LA GOURMETERIA 4 30 F

Ingredients per a 4 persones

  • 350 g formatge de cabra cremós
  • 1 iogurt grec
  • 3 cullerades soperes oli d'oliva verge extra
  • 2 cullerades soperes d'aigua
  • 1 pessic generós de pebre negre
  • 100 g de ceba
  • 2 dàtils medjoul
  • 2 cullerades de mel
  • 100 g de bacó natural (6 tires)
  • 2 cullerades de vinagre
  • Herbes aromàtiques fresques (romaní, sajolida o farigola)

Crema de queso de cabra con beicon, miel y dátiles  Gastronomia la Gourmeteria - Sergi Alcàzar
Plat de crema de formatge de cabra. / Foto: Sergi Alcàzar.

Recepta pas a pas

  1. Preescalfeu el forn a 200 °C . Quan estigui calent, poseu les tires de bacó en una safata i cuineu-les durant 10 minuts per cada costat fins que estiguin crocants. Un cop cuites, recupereu el greix de la safata i reserveu les tires entre paper absorbent.
     
  2. Escalfeu una paella amb un raig generós d'oli d'oliva. Afegiu-hi el greix del bacó i els brots tendres de les herbes aromàtiques. Fregiu-los durant 2 minuts i reserveu.
     
  3. A la mateixa paella, afegiu la ceba ben picada i sofregiu-la a foc suau fins que estigui ben rossa (uns 15 minuts). Després, afegiu els dàtils ben picats (sense l'os), el vinagre i la mel, remeneu i cuineu-ho 2 minuts més. Reserveu.
     
  4. En una trituradora, barregeu el formatge cremós, el iogurt grec, les tres cullerades d'oli d'oliva, les dues cullerades d’aigua i el pebre negre.
     
  5. En un bol o una cassola petita serviu la crema de formatge i repartiu per sobre la barreja de ceba sofregida i dàtils, les tires de bacó esbocinades i els brots esfullats d'herba aromàtica refregida. Culmineu-ho amb un rajolí d'oli d'oliva verge extra i acompanyeu-ho de torradetes.

Crema de queso de cabra con beicon, miel y dátiles  Gastronomia la Gourmeteria - Sergi Alcàzar
Recepta de la crema de formatge de cabra amb bacó i dàtils. / Foto: Sergi Alcàzar.

Consell

El formatge cremós de cabra és un ingredient accessible i disponible en tots els mercats i supermercats. És important no confondre'l amb el formatge de cabra per untar o les cremes de formatge processat. Es tracta de formatges tipus brie, però elaborats amb llet crua o pasteuritzada de cabra, que normalment tenen forma de cilindre (els anomenats ‘rulos’).

 

Imatge principal, crema de formatge de cabra amb béicon, mel i dàtils. / Foto: Sergi Alcàzar.