L’ajoblanco és una sopa freda molt típica d’Andalusia que sol acompanyar-se de raïm. El que no és tan habitual és incloure el raïm dins la sopa, encara que la combinació sigui molt més plaent i interessant. Això sí, la recepta mereix un afecte addicional: cal treure manualment les llavors del raïm abans de triturar la sopa (hi ha varietats híbrides sense llavors, però solen ser menys aromàtiques), i colar la sopa amb un colador molt fi per tal de retirar qualsevol resta de pell. Si no has de preparar aquesta recepta per a vint comensals, l’esforç valdrà molt la pena.

LA GOURMETERIA 4 15 F

Ingredients per a 4 persones

  • 300 g de raïm blanc (idealment moscatell)
  • 150 g ametlles crues sense pell
  • 150 g molla de pa (fresca o seca)
  • 2 grans d’all mitjans
  • 100 ml Oli d’Oliva Verge Extra
  • 500 ml d’aigua mineral
  • 3 cullerades de vinagre de xerès o de poma

La recepta 

  1. En un bol, poseu les ametlles en remull tota la nit o un mínim de dues hores.
  2. En un plat, poseu la molla de pa amb remull fins que s’hagi xopat per complet.
  3. Desgraneu el raïm de moscatell i talleu amb un ganivet tots els grans per la meitat. Seguidament, retireu amb els dits totes les llavors interiors; si estan madures tindran una aparença llenyosa i es desprendran de la polpa amb facilitat.
  4. En un got triturador, poseu els alls pelats i laminats, el pa i les ametlles escorregudes, i tritureu fins a obtenir una textura homogènia. Si estigués molt espès, podeu afegir un got d’aigua.
  5. Afegiu la resta d’ingredients i corregiu de sal. Quan estigui tot ben integrat, ja podeu colar-ho amb un colador metàl·lic.
  6. Serviu ben fred i amb algunes meitats de raïm al damunt. També podeu donar-li un toc amb un rajolí d’oli d’oliva i fins i tot unes fulles de menta.

Consell

L’ajoblanco no deixa de ser com un gaspatxo i la proporció dels seus ingredients no està exempts de debat. En aquest sentit, el més important és l’equilibri entre el vinagre, la dolçor del raïm i la sal; la resta són accessoris.