Et sorprèn la quantitat de tipus de cerveses artesanes que existeixen? Si mai has anat a una cerveseria artesana sense ser cap expert, probablement hauràs viscut l'experiència aclaparadora d'haver d'escollir-ne una. Dones una ullada a la pissarra on es troba tota la carta de cerveses, cada una amb el seu tipus indicat i... et quedes sense paraules davant de tant vocabulari nou per a tu.

L'univers de la cervesa artesana és enorme i és per això que és tan interessant. A La Gandula d'ElNacional.cat volem que gaudeixis des del primer moment d'aquesta fascinant beguda, amb tots els seus matisos. Per això venim a posar-te les coses fàcils. En una panoràmica general, aquests són els tipus de cervesa artesana que has de conèixer.

🍻 Les 5 cerveseries artesanes de Barcelona que hauries de visitar | MAPA

Lager, la cervesa artesana 'lleugera'

Aquest és el tipus de cervesa artesana més comuna, la més coneguda i comercialitzada de forma massiva. Encara que puguis intuir que 'lager' vol dir que és 'lleugera' -que ho és-, en realitat aquest mot significa 'emmagatzemar' en alemany, i fa referència al seu origen. Aquest tipus de cervesa de fermentació baixa va fructificar gràcies a la invenció de la refrigeració, que va permetre que s'emmagatzemés durant llargs períodes de temps. És precisament per aquest mètode que les lager són suaus i clares, ja que és durant l'emmagatzemament quan desenvolupen aquestes característiques.

 • Pilsen. La 'Pilsen' és la variació de lager (es considera 'pale lager') que més ha triomfat, i és que avui dia gairebé totes les cerveses industrials estan basades en aquest tipus. Originària de la República Txeca, és la 'rossa' de tota la vida. Existeixen també versions artesanes, que pots provar a qualsevol cerveseria i que et faran oblidar la idea que totes les cerveses tenen el mateix gust.
 • Bock. És el tipus de 'lager' més fort, i també amb més graduació. Es caracteritzen per tenir més presència de malt, que els atorga un sabor més torrat i amarg.

Ale, la cervesa artesana amb molts matisos

Les cerveses artesanes de tipus ale són de fermentació alta, i són les que més poden variar d'un subtipus a l'altre. Són receptes de molts matisos, que poden anar des del fruiter a l'herbaci, de l'aroma dolça fins al cítric. Una 'Ale' sempre porta un segon cognom; entre els més comuns, hi ha els següents:

 • Pale Ale. Aquesta seria la més estesa, en concret en la seva versió 'indian': la famosa IPA. Es caracteritzen per ser de colors daurats, generalment tèrboles i de sabors potents que són a mig camí entre el cítric i l'amarg, pel predomini del llúpol.

  Dins de les Pale Ale, trobem també aquestes versions:
  • APA. Les sigles remeten a 'American Pale Ale', i podríem considerar-la la competència de la IPA. És d'origen nord-americà, i a diferència de l'IPA, té un sabor menys amarg i accentua més el cítric. La graduació acostuma a ser més alta que la seva versió índia.
  • NEIPA. Les New England IPA són cerveses que van néixer per rebel·lar-se davant de l'amargor de les seves competidores. Són de tipus afruitat i són més tèrboles i cremoses que altres Pale Ale.
  • Stout. La cervesa negra per excel·lència dins del món del craft beer. Poden ser més o menys fosques, però totes comparteixen notes torrades fortes que arriben a recordar al cafè. Existeixen variacions com la Imperial Stout o la Sweet Stout.
  • Porter. És un altre tipus de cervesa negra, sent aquesta menys torrada que la Stout, anant més cap a un sabor dolç com el caramel o la xocolata.
    
 • Weissbier. Potser et sona aquest mot: és el que indica que una cervesa està feta de blat. Les Paulaner o Franziskaner són de tipus weissbier. És un tipus d'ale que s'apropa a la lager pel que fa al sabor, textura i color.

Quin repàs als tipus de cerveses artesanes, no? Si has arribat fins aquí, ja pots anar a una cerveseria artesana i sobreviure al moment de demanar la teva primera degustació sense anar a cegues. En aquest article, et recomanem 5 cerveseries artesanes de Barcelona on posar a prova els teus nous coneixements.

I si no estàs en el mood cerveser, pots provar de fer una recepta de sopa de meló, o planejar la teva pròxima escapada a algun d'aquests 5 parcs d'aventura.