La lluna plena de juny 2023 o lluna de maduixa arribarà puntual a la seva cita el diumenge 4 de juny, serà la porta d'entrada a un nou cicle lunar amb un nom peculiar. Els períodes lunars del mes marquen gran part dels esdeveniments que es donen entre ells. Aquest juny tindrem la lluna a inicis de mes el 4 i la lluna nova que tancarà l'etapa el dia 18.

📆 Calendari lunar juny 2023: Superlluna de maduixa, pluja d'estrelles i més fenòmens
 

Aquesta lluna rep el seu peculiar nom de les tribus americanes que la van batejar en coincidir amb l'època de recol·lecció de les maduixes silvestres. També veuen en ella el color rosat que aquests dies seran més intensos, la distància d'aquest satèl·lit amb la Terra és menor, amb la qual cosa es veurà més gran.

Prepara't per veure la Lluna plena de juny 2023: quan és la Lluna de Maduixa?

El diumenge 4 de juny a les 05:42 hores serà el moment de veure en la seva màxima esplendor aquesta lluna de maduixa. Valdrà la pena matinar una mica per assistir a aquest espectacle de la naturalesa. La lluna brillarà amb força en la constel·lació de l'Escorpí, a prop de la seva estrella més brillant, Antares.

Per poder veure-la amb total claredat ens hem de desplaçar a un lloc sense contaminació lluminosa. Els llums de la ciutat impedeixen de veure tota l'esplendor d'un cel en el qual regnarà aquesta impressionant lluna. Es poden utilitzar uns prismàtics per poder veure tots els detalls d'aquest satèl·lit que aquest dia 4 es veurà molt més propera a la Terra il·luminada completament pel sol.

Aquest diumenge alguns punts del país estaran afectats per alguns núvols que impediran la visibilitat d'aquesta lluna. Segons l'AEMET: "S'espera que continuï la situació d'inestabilitat a la Península i les Balears, amb predomini de cel ennuvolat, nuvolositat d'evolució i amb probables xàfecs i tempestes. En general, seran més intensos i freqüents en zones de l'interior peninsular durant la tarda, assolint-se les acumulacions més importants en àrees de muntanya de la meitat nord i del terç est peninsulars. També poden produir-se a l'interior de Mallorca. Seran menys probables en litorals."

Un bon lloc per poder veure-la seran aquestes zones costaneres que tenen menys possibilitats de veure's afectades pels núvols que per desgràcia seran gairebé generalitzats. Una escapada a les costes mediterrànies amb l'excusa de veure la lluna sempre és un bon pla en un cap de setmana en què alguns tindran un dia més de festa amb motiu de la segona Pasqua.

Per saber com estarà el temps a Catalunya, no deixis de seguir les previsions meteorològiques d'ElNacional.

Celebracions relacionades amb la Lluna plena

La lluna marca les celebracions de les religions més antigues de la humanitat. L'hinduisme té com a referència aquesta lluna plena per a una de les seves principals celebracions, el Vat Purnima. En aquesta festa de juny que afecta les dones casades, elles són les encarregades de dejunar durant el dia, al final del qual lliguen uns fils al voltant d'un arbre de banyán o baniano, resant pel benestar dels seus marits.

En unes hores el cel ens regalarà un dels espectacles més esperats d'aquest mes de juny. La superlluna de maduixa arriba per mostrar-nos tota la seva esplendor. Ja saps on la veuràs?