Estàs en mig d'un dinar o sopar familiar o amb amics i t'ofereixes a obrir l'ampolla de vi. Punxes el tirabuixó amb empenta i somrius als comensals, tot va a la perfecció fins que, en l'últim moment, el suro es trenca. És una llauna, però pot passar-li fins i tot als millors entesos en vins i amb les millors ampolles. I encara que pensis que ja podrien inventar-se un altre sistema per acabar amb aquesta tortura de la ruptura del tap, has de saber que el suro és just el que evita l'oxidació del vi i allarga la seva vida.

💡 5 idees superútils per convertir taps de suro en decoració
 

🍷 El truc per netejar els draps de cuina de forma ràpida i superefectiva
 

Si no vols empitjorar les coses, una vegada que ha succeït el contratemps, et suggerim el que pots fer i el que no et convé fer si se't trenca el suro del vi.

Així és com has d'actuar davant d'un suro de vi trencat

És cert que, si no has pres les precaucions de conservació i no disposes de les eines adequades per obrir la teva preuada ampolla de vi, és més probable que acabis amb el suro trencat. Si et passa, has de tenir en compte dues coses:

El que SÍ que pots fer

  • Retirar les restes de suro a la boca de l'ampolla: Si el tap s'ha quedat a mig camí i encara hi ha restes de suro a l'ampolla, pots retirar-lo amb aquest truc: inclina l'ampolla uns 45° i amb el mateix tirabuixó, punxa el tros del suro trencat! Allà ve l'estratègia: pressiona cap a baix, a poc a poc, mentre tires cap enfora. Si el tap és resistent, veuràs com se soluciona el problema.
  • Desenganxar els taps resistents amb les eines del tirabuixó: Segurament no hauràs utilitzat mai els accessoris extra que venen amb el joc del llevataps, però des d'avui voldràs començar a fer-ho. N'hi ha un que et servirà per treure sense esforç els suros més rebels. Es tracta de la peça Ah-so, té la forma d'aquesta lletra grega: π. Utilitzar-lo és fàcil, has d'introduir, entre el vidre i el tap, la làmina llarga i després la curta. Després tires i ja està.

El que no has de fer

  • Enfonsar el suro cap a dins: És bastant comú prendre la drecera fàcil d'empènyer el suro amb un cop sec i deixar-lo flotar al vi com si res. No és bona idea! Primer, esquitxaràs parets i roba i, segon, ningú no vol beure d'un vi surós perquè pot alterar el seu sabor. Si no has pogut resistir-te a empènyer-lo, decanta-te'l amb una tela i no utilitzis un colador metàl·lic.
  • Escalfar el coll de l'ampolla: el suro s'ha quedat enganxat al coll de l'ampolla i no surt? No l'escalfis. És un truc que potser hauràs sentit, però recorda que els canvis bruscos de temperatura afectaran la qualitat del vi.

Treure un suro d'una ampolla de vi pot ser un moment tranquil quan estàs sol, però en una reunió, pot ser molt estressant. Si se't trenca el suro, busca un lloc tranquil per posar-li solució amb aquests trucs. Per evitar passar per aquesta situació, recorda mantenir les ampolles entre 12° i 16°, amb un 80% d'humitat i guarda-les sempre tombades i lluny de la llum solar. Així gaudiràs del teu vi sense suros trencats!