Mosquits, formigues, paneroles, vespes, paparres... tots els insectes juguen un paper en els ecosistemes, ocupen el seu nínxol, però això no significa que els hàgim de deixar entrar a la nostra casa, hort, terrassa o jardí. I per acabar amb ells existeixen un munt de remeis, tant comercials com casolans. Però sempre és millor evitar-se la plaga per torejar amb ella, veritat? Per sort, existeixen desenes de plantes repel·lents d'insectes que serveixen per a les diferents plagues de bestioles que podem patir a casa.

Durant els últims mesos, els amants de l'horticultura i la jardineria de ElNacional.cat hem estat seleccionant les diferents plantes repel·lents per a diferents tipus d'insectes. Aquí les tens totes.

Totes les plantes repel·lents d'insectes que pots plantar a casa

Les plantes repel·lents d'insectes són una eina biològica perfecta tant si tens un hort o jardí en condicions, com una terrassa o balcó ple de testos. En ambdós casos podràs utilitzar gairebé sempre les mateixes plantes, que a més tenen la virtut de ser boniques i fragants i, la majoria, poder consumir-se o utilitzar-se de diverses formes.

Plantes repel·lents d'insectes
Les plantes repel·lents d'insectes més útils poden fer molt més per tu. Imatge: DisobeyArtPh.

Algunes d'aquestes plantes, com la menta, el romaní o l'alfàbrega són multifunció, servint per foragitar diferents tipus d'insectes, i per tant amb una d'elles "mataràs dues bestioles d'un tret", per dir-ho així. D'altres són molt més específiques i has d'utilitzar-les quan tens un problema habitual amb un tipus de bestiola, per exemple, que et vinguin sempre moltes vespes, o apareguin formigues cada dos per tres.

Plantes repel·lents de mosquits

Comencem pel que possiblement sigui l'insecte més odiat del món. Molestos, irritants, persistents, fins i tot perillosos... la lluita contra els mosquits no s'acaba mai, i necessitaràs recórrer a tot el teu arsenal. Comença posant-los barreres oloroses plantant menta, lavanda, citronel·la, gerani llimona o alfàbrega. Aquí et donem tots els detalls:

🌿Les plantes repel·lents de mosquits que has de tenir a casa perquè no et mengin els insectes
 

plantes repel·lents d'insectes

Les aromes d'aquestes plantes són repel·lents naturals d'insectes com els mosquits i els allunyaran o dificultaran el seu pas, o emmascararan les apetitoses olors que emets en suar, i que tant els atreuen. En realitat, hauries d'evitar atreure la seva atenció evitant les olors atractives:

🦟 Per què els mosquits piquen a unes persones i a d'altres no? Això és el que diu la ciència
 

A més, t'interessarà conèixer tots les altres coses mètodes existents per acabar amb els que sobrepassin la barrera olorosa i les mosquiteres.

👉 5 objectes que t'ajudaran a evitar els mosquits: no farà falta que t'empastifis de repel·lent

Guerra als mosquits: totes les claus per acabar amb ells a casa
 

I si ja t'han picat? No et preocupis, tenim per a tu moltíssims remeis casolans:

🦟 Remeis casolans per calmar picades de mosquit que realment funcionen
 

🧴 Com alleujar una picada de mosquit segons els experts
 

Plantes repel·lents de mosquits tigre

Els mosquits tigre són una varietat especialment molesta i perillosa, les seves picades poden transmetre un munt de malalties. Aquí trobaràs tots els detalls per diferenciar les picades del mosquit tigre de les de mosquit normal:

⚠️ Per què les picades de mosquits tigre són perilloses?: Com diferenciar-les
 

plantes repel·lents d'insectes

Per foragitar aquestes molestes bestioles pots utilitzar les mateixes plantes repel·lents d'insectes que utilitzes per al mosquit normal. El que passa és que, atesa la seva agressivitat, recomanem prendre mesures addicionals, com eliminar tots els amagatalls propers on puguin criar:

🦟 On s'amaguen els mosquits tigre? Tots els llocs que has de revisar perquè no t'envaeixin
 

Plantes repel·lents de mosques

Les criatures que més empipen a l'estiu. Aparentment inofensives (no piquen ni mosseguen, però sí que contaminen l'aliment sobre el qual es posen), tota mesura que es prengui contra les mosca sempre és insuficient. Tenir a mà les plantes repel·lents d'insectes adequades no vindrà malament.

plantes repel·lents d'insectes

Contra les mosques, les teves aliades són la menta, l'all (sí, una cosa que tenen en comú les mosques i els vampirs) i altres com a sàlvia, ruda o lavanda. El romaní també és molt útil si el cremes, aquí t'expliquem tot:

🏠 Plantes repel·lents de mosques que les mantindran allunyades de casa teva
 

Plantes repel·lents de vespes

Les abelles són meravelloses en horts i jardins, perquè contribueixen a la pol·linització, i no piquen llevat que es vegin amenaçades, ja que els va la vida en això. Però a les vespes no. Les vespes tenen el fibló llis, poden picar-te totes les vegades que els doni la gana, i els encanta el teu menjar|dinar. Cal allunyar-les. El primer que has de saber és com actuar si et trobes un vesper on no esperaves:

🐝 Què fer si et trobes un niu de vespes a casa
 

repel·lents de mosquits 6

Però pots prevenir i desanimar les vespes que en creuen un assetjant|envoltant els teus exteriors amb les plantes aromàtiques (com la menta, el romaní, la farigola o l'alfàbrega) i les flors (com els geranis, el gessamí o la calèndula) que menys els agraden:

🌱 Les plantes repel·lents de vespes que t'estalviaran el dolor d'una picada
 

Plantes repel·lents de paneroles

Una altra de les plantes repel·lents d'insectes que voldràs tenir sempre a prop són les que foragiten les paneroles, perquè mira que són desagradables! Res no dona més fàstic i sensació de brutícia que veure una panerola rondant per la cuina. Traguem tota l'artilleria!

plantes repel·lent de mosquits

Comencem pel natural: talla les vies d'accés i desanima aquestes invasores amb les olors que més els repugnen, tirant d'herbes aromàtiques com el romaní, la menta o l'alfàbrega, flors com els crisantems o la lavanda, i prova també amb herba gatera, l'herba gatera que torna bojos els gats. Planta-les, i veu collint i fent paquetets aromàtics per posar en racons d'accés. Aquí tens tota la informació:

🪳 Com eliminar paneroles a la cuina amb aquestes plantes repel·lents
 

A més, tenim per a tu un altre meravellós sistema preventiu, amb una verdura que tens a la nevera, no te'l perdis!:

🥦 Aquesta verdura que tens per casa t'ajudarà a eliminar totes les paneroles
 

Però si ja tens una plaga de paneroles dins, o si més no has vist la primera, cal passar a l'ofensiva, i pots fer-ho tant amb productes naturals o casolans, com amb productes comercials. Tu elegeixes!:

🪳 Com eliminar les paneroles amb remeis naturals: La guia que necessites aquest estiu

💡 Els millors productes contra les felices paneroles! El 4t també per a formigues
 

Plantes repel·lents de xinxes

Si et pica la pell en aixecar-te del llit, anem malament: és possible que t'hagin envaït les xinxes, i no hi ha cosa més molesta i irritant d'eliminar.

plantes repel·lents d'insectes

Avui, per sort, no és tan habitual com en el passat, però mai està de més prevenir amb les plantes repel·lents d'insectes que millor funcionen contra les xinxes. Veuràs que són molt diferents de les que hem vist fins ara! Coriandre, cúrcuma... fins i tot mongeta tendra!:

🌿 Assegura't que no hi ha un només xinxa a la teva casa amb aquestes plantes repel·lents
 

Plantes repel·lents de formigues

El malson dels estius, que amb el canvi climàtic es va allargant per davant i per darrere: les fileres de formigues transvasant menjar en qualsevol resta que t'ha passat per alt: un tros de galeta que li va caure al nen a terra, una de vomitada del gat... això si no t'envaeixen l'hort.

plantes repel·lents d'insectes 9

Conrear plantes repel·lents d'insectes com les formigues crearà una primera dissuasió. Després, utilitza aquestes plantes seques o en infusió per bloquejar les sortides dels formiguers, o tallar el rastre de feromones que les porten per tota la teva casa. En aquest article veuràs que hi ha clàssics que no et poden faltar, com la farigola, la menta, el romaní o la lavanda, però també novetats com el tagete o l'anet, entre d'altres:

🐜 Plantes repel·lents de formigues per mantenir a ratlla les seves invasions d'estiu
 

Plantes repel·lents de puces

Tota persona que tingui gossos o gats a casa (o algun altre mamífer susceptible de ser víctima) tem les puces.

plantes repel·lents d'insectes 10

A més de revisar, anar al veterinari, etc., pots crear un camp de mines olfactiu per a les puces que dificultin el seu accés al cos i la sang de les teves mascotes amb les plantes repel·lents d'insectes més adequades contra elles. N'hi ha una que és especialment pràctica si tens gats:

🐶 Adeu a les picors de la teva mascota amb aquestes plantes repel·lents de puces i paparres!
 

Plantes repel·lents de paparres

Com has vist pel seu títol, les mateixes plantes repel·lents de puces serveixen també contra les paparres. Però el cert és que les paparres suposen una amenaça major, ja que sovint esperen en l'herba alta per enganxar-se al pèl de la teva mascota i engreixar-se a la seva costa.

plantes repel·lents d'insectes 11

Per aquesta raó, et portem reforços per al teu jardí, amb més plantes repel·lents d'insectes específicament útils contra les paparres:

🩸 4 plantes repel·lents de paparres perquè ningú no li xucli la sang a les teves mascotes
 

Plantes repel·lents de cargols i llimacs

D'acord, no són insectes sinó mol·luscos, i són fins i tot bonics, però poden acabar amb el teu hort en uns minuts com et descuidis i comencin a criar a prop. Si vols evitar-te sortir al jardí i veure com els teus enciams estan desapareixent misteriosament, crea una barrera amb flors com les caputxines o les begònies, amb plantes de mostassa... o aixeca una muralla d'alls envoltant els altres cultius del centre! T'expliquem tots els detalls aquí:

🐌 Protegeix les teves collites amb aquestes plantes repel·lents de cargols i bavoses
 

plantes repel·lents d'insectes 12

Si ja és tard i ja t'has trobat els cargols devorant les teves verdures, aquí tens un remei casolà molt útil i curiós:

🍺 Com acabar amb una plaga de cargols amb trampes de cervesa (o la seva alternativa casolana)
 

Com veus, existeixen multitud de plantes repel·lents d'insectes que poden servir-te per a diverses situacions: herbes aromàtiques com la farigola, el romaní, la menta o l'alfàbrega, hortalisses com alls i cebes... ajuden a foragitar diversos insectes indesitjats. Altres de més específiques respondran a les teves necessitats particulars. En tot cas, totes són boniques, oloren genial i moltes són comestibles o tenen altres usos pràctics!