Hi ha un moment molt irritant quan estem cuinant que segur que has viscut mínim un cop a la vida. Estem parlant de quan agafes aquell ganivet amb el qual, habitualment, talles qualsevol cosa i t'adones que ha perdut tota la seva força: és impossible fer-lo servir. Els aliments s’esquincen en lloc de tallar-se, els plats triguen més a preparar-se i la sensació de desgast és inevitable. Però no cal córrer a comprar un joc nou: hi ha remeis inesperats, i un dels més sorprenents implica un simple fragment de paper d’alumini.
🫧 Vigila si deixes la porta oberta de la rentadora: pot tenir conseqüències negatives
🧼 11 coses que no sabies que pots posar al rentaplats: et facilitarà la vida
Paper d'alumini: això és el que necessites per afilar ganivets en menys d'un minut
Si vols afilar els ganivets de manera efectiva i en poc temps, has de conèixer aquesta tècnica, que només requereix una làmina d'alumini. Has d'agafar-la i doblegar-la diversos cops per, després, fer lliscar el tall del ganivet sobre la vora. Repeteix aquest procediment entre 10 i 15 vegades, fent un moviment com si provessis de tallar-lo. Veuràs que el material utilitzat fa la funció d'una superfície polidora, alineant el tall i suavitzant totes les pertorbacions ocasionades per l'ús habitual del ganivet.
Aquest mètode és efectiu, segons apunten els experts, si bé s'ha de ser conscient que no fa cap miracle. El resultat serà visible en ganivets poc desgastats, però en el cas d'aquelles fulles molt danyades no notarem un efecte més destacat. De fet, és una tècnica que es pot fer servir de manera puntual i temporal, i en cap cas substitueix la tasca d'un afilat professional. Per això, quan tinguem davant un ganivet que presenta un desgast més accentuat, és millor optar per mecanismes professionals.
Més mètodes per afilar ganivets: els coneixes?
Més enllà del recurs del paper d'alumini, hi ha altres sistemes que ens ajuden a conservar els ganivets en bon estat. Segur que has sentit parlar de la pedra d’afilar: has de col·locar la fulla en un angle d’uns 15 o 20 graus i fer-la lliscar repetidament per tots dos costats. Una alternativa encara més coneguda i habitual és la barra d’acer que, amb unes quantes passades ràpides, ajuda a realinear el tall. Si bé aquests procediments demanen una mica de pràctica, els resultats són notables, si s’apliquen amb constància.
En els últims anys, també s’han popularitzat els afiladors manuals i els elèctrics, unes fórmules més senzilles. D'una banda, els manuals acostumen a portar ranures de diferents materials, fent passar la fulla per un gra gruixut primer i després per un de més fi, aconseguint un acabat més polit. En el cas dels elèctrics només has d'introduir el ganivet i deixar que la màquina faci la resta. Això sí: desgasten més l'acer.