Existeix un monument que és un símbol de la riquesa cultural i històrica de Catalunya. La seva bellesa misteriosa, enriquida per segles d'història i llegendes, juntament amb el seu impressionant entorn natural, el converteixen en una destinació fascinant que ofereix una experiència única als seus visitants. Es tracta del Monestir de Sant Pere de Rodes, un monument que ha captivat visitants de tot el món. El coneixes? 
 

🏰 D'excursió pels 5 monestirs catalans més interessants i espectaculars de Barcelona
 

🏯 Es funda el monestir de Sant Jeroni, que dona nom a la Vall d'Hebron de Barcelona
 

Monestir de Sant Pere de Rodes: el seu origen  

Actualment, Sant Pere de Rodes és un dels monuments més visitats de Catalunya, gràcies a un ambiciós programa d'excavacions arqueològiques i restauracions dutes a terme les darreres dècades. La seva ubicació al Parc Natural del Cap de Creus ofereix vistes espectaculars de la costa i l'entorn natural, convertint-lo en un lloc privilegiat per al turisme cultural i natural.

Visitar el Monestir de Sant Pere de Rodes és fer un viatge a través del temps. Els visitants poden explorar la rica història del monestir, admirar la seva arquitectura única i gaudir de la pau i la bellesa del paisatge que l'envolta. És un testimoniatge de la fe, l'art i la història de Catalunya, que segueix fascinant i atraient aquells que busquen descobrir els tresors ocults d'aquesta regió.

El monestir de Sant Pere de Rodes té orígens que es perden en el temps i les llegendes. L'edifici és del segle VI, però la seva funció en aquell temps és desconeguda. La seva història documentada comença al segle IX quan es té constància de què era una petita cèl·lula monàstica. Va aconseguir la seva esplendor al segle X gràcies a les donacions de nobles i reis, convertint-se en un important centre de pelegrinatge i poder espiritual, polític i econòmic fins al seu declivi al segle XIV per conflictes bèl·lics i epidèmies.

El Monestir de Sant Pere de Rodes destaca per la seva impressionant arquitectura, que inclou una església construïda entre els segles X i XI, famosa per la seva originalitat arquitectònica que la converteix en una edificació única al món medieval. La nau central, sostinguda per un sistema de pilars i columnes, i decorada amb capitals corintis. Es tracta d'un gran edifici que reflecteix la influència romana. Tot i la seva importància, el monestir va enfrontar períodes de declivi, especialment a partir del segle XIV, a causa de conflictes, epidèmies i canvis socioeconòmics. El 1798, els monjos van abandonar el lloc, iniciant un llarg període d'abandó i saqueig que va durar fins al segle XIX. Tot i això, el reconeixement del monestir com a Monument Històric Artístic Nacional el 1930 va marcar l'inici de la seva restauració i conservació.

Què veure al Monestir de Sant Pere de Rodes

En el Monestir de Sant Pere de Rodes hi ha l'oportunitat d'explorar una varietat d'estructures carregades d'història que ens ofereixen una visió sobre la vida dins d'aquesta comunitat benedictina.

  • El celler. Datat entre els segles XVII i XVIII, reflecteix el període de creixement vitivinícola experimentat per la regió del cap de Creus, mostrant l'ús arquitectònic innovador de la roca natural de la muntanya.
  • Església. Es pot accedir a l'església i a l'atri, aquest últim erigit just després de l'església, on encara es poden apreciar vestigis del portal de marbre realitzat pel taller del mestre de Cabestany a la meitat del segle XII, que va ser saquejat a inicis del segle XIX. L'estil arquitectònic i la decoració dels capitells en l'església de Sant Pere de Rodes manifesten un clar interès per evocar dissenys de l'era romana. La construcció de l'església de Rodes és notòriament impressionant, ajustant-se a la inclinació del terreny muntanyós; va ser necessari excavar la roca en el costat sud i omplir un buit de fins a quatre metres al nord per assolir un nivell estable per l'edifici i la seva nau central. La imponent volta de canó, que arriba als 16 metres d'altura, reposa sobre un robust sistema de pilars i columnes que defineixen l'element més característic de la seva arquitectura.
  • Edificis singulars. La tradició de peregrinació a Sant Pere de Rodes està ben documentada des de temps remots, celebrant-se jubileus el 3 de maig, dia de la Santa Creu, sempre que aquest coincidís amb divendres, fins al 1697. Per immergir-se més en aquest context, es pot visitar la girola, un corredor que circumda el presbiteri per a la veneració de relíquies, així com la cripta, els claustres inferior i superior, erigits durant el sègle XII en el punt àlgid del monestir, la sala capitular, on l'abat gestionava qüestions clau i es reunia amb els monjos, el refetori, destinat a menjador comunitari, la porteria, el rebost, la torre defensiva, el campanar de 27 metres, el deambulatori, la torre i capella, i l'hospital, destinat a allotjar pelegrins.
  • Residència de l'abat. De l'antiga residència de l'abat, només perdura la façana, amb una finestra geminada i merlets defensius. Aquest palau va ser construït com a habitatge per als abats. Durant les excavacions de 1989, es va descobrir un tresor de 658 monedes d'or i plata dels segles XIV a XVI, que actualment es conserva al Museu Nacional d'Art de Catalunya. El punt d'informació del Parc Natural del cap de Creus es troba a la planta baixa d'aquest edifici.
  • Els horts. Al sud del monestir, protegits del vent del nord i beneficiant-se dels vents humits de l'est, es situen els horts que proporcionaven els productes vegetals per a la comunitat monàstica. El sòl d'aquestes àrees va ser portat de forma artificial i es van edificar grans murs i contraforts per sostenir-lo. Alguns d'aquests contraforts, propers al monestir, són d'origen medieval, mentre que altres són més recents. Aquests horts estaven connectats amb les àrees internes del monestir relacionades, com estables, tallers, cuina i rebost. 

Sant Pere de Rodes: ruta per conèixer el monestir i l'entorn

Aquesta excursió permet explorar els emblemàtics vestigis de la Serra de Rodes, incloent el jaciment romà de La Creu, el Monestir de Sant Pere de Rodes i les ruïnes del Castell de Sant Salvador de Verdera, iniciant des d'un aparcament prop de Mas Ventós.
 

 

El curiós poble prop de Sant Pere de Rodes: Santa Creu de Rodes

Santa Creu de Rodes és un poble que ara mateix és interessant de veure. Va néixer i créixer a l’ombra del monestir de Sant Pere i va ser un lloc pròsper quan el Monestir estava en la seva màxima esplendor. Allà hi celebraven fires i mercats on hostalers, sastres, flequers, sabaters, ferrers, taverners o notaris, entre altres, oferien els seus serveis a tothom que hi arribava, en especial als nombrosos peregrins que es dirigien al monestir.

Actualment, només hi podem veure algunes restes arquitectòniques: la plaça de l'església i les restes de les cases que la rodejaven. És interessant pensar com les façanes posteriors de les cases feien la funció de muralla. Al poble només s'hi podia accedir a través dels portals fortificats.